Management

Branche
T-Mobile

Fusie T-Mobile en Sprint krijgt goedkeuring van FCC

Democraten nog altijd tegen fusie wegens fraudeonderzoek.

Winkel van T-Mobile © CC - Flickr Mike Mozart
17 oktober 2019

Democraten nog altijd tegen fusie wegens fraudeonderzoek.

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft de fusie tussen telecomaanbieders Sprint en T-Mobile goedgekeurd. De fusie kon echter niet op steun van de Democratische commissarissen rekenen, omdat er een groot fraudeonderzoek loopt tegen Sprint. Daar lieten zij zich eerder al kritisch over uit. 

Hoewel de FCC de goedkeuring van de fusie nog niet op zijn eigen website heeft geplaatst, is dit al wel door een woordvoerder bevestigd tegenover Ars Technica. Drie commissarissen van de FCC stemden voor de fusie. Dat waren voorzitter Ajit Pai en Republikeinen Brendan Carr en Michael O'Rielly. 

De Democratische commissarissen van de FCC stemden echter tegen de overname. Volgens hen schaadt de acquisitie waarschijnlijk concurrentie en gaan de prijzen door de fusie omhoog. De Democraten zijn binnen de FCC echter in de minderheid. 

De Republikeinen zien bovendien weinig onheil in de fusie. Republikein Carr zegt op Twitter bijvoorbeeld dat er nu een "sterke derde concurrent" vormt, die sneller 5G moet gaan leveren aan "99 procent van de Amerikanen". 

Fraudeonderzoek

De Democratische commissaris Geoffrey Starks riep in september nog op om de fusie te pauzeren vanwege een fraudeonderzoek naar Sprint. De telecomaanbieder bleek onterecht subsidies te krijgen van de overheid voor honderdduizenden klanten.

Dat geld was bedoeld voor klanten die recht zouden hebben op de zogeheten Lifeline-subsidie. Later bleek echter dat ongeveer 30 procent van alle Lifeline-klanten van Sprint helemaal geen gebruik maken van de gesubsidieerde verbinding. Klanten die de subsidie wel krijgen maar de verbinding niet gebruiken, moeten door telecombedrijven afgemeld worden bij de overheid. Dat heeft Sprint dus niet gedaan. 

De FCC heeft naar aanleiding van dat onderzoek voorwaarden toegevoegd aan zijn goedkeuring voor de fusie. Wat die voorwaarden precies zijn, is nog onduidelijk. De officiële tekst van de FCC moet nog gepubliceerd worden. 

Rechtszaak

De fusie kreeg eerder al goedkeuring van het ministerie van Justitie in de VS. Toch is de fusie nog verre van afgerond. Een groep procureur-generaals van verschillende Amerikaanse staten zijn namelijk een rechtszaak begonnen om de overname te blokkeren. 

Woordvoerders van T-Mobile en Sprint hebben eerder al laten weten dat de fusie niet afgerond wordt voordat die rechtszaak afgelopen is. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.