Overslaan en naar de inhoud gaan

FSF verdedigt terugkeer Stallman

De Free Software Foundation (FSF) heeft formeel nog altijd niet gereageerd op de aanzwellende protesten tegen de herbenoeming van de verguisde opensourcegrondlegger Richard Stallman. In een tweet geeft de FSF nu een indirecte verklaring af, waarbij het misogynie en aanzetten tot haat afkeurt maar waarbij het ook spreekt van "laster" en "oneerlijke aanvallen op vrijdenkersschap en vrijheid van meningsuiting".
capitool VS, Washington DC
© US Capitol
US Capitol

"Het bestuur heeft unaniem gestemd om de volgende verklaring te posten op de FSF-website", luidt een eerste tweet. De verklaring in de eigen reply-tweet van de opensourcestichting is tot op heden echter niet te vinden op de website. De eigenlijke boodschap, die nu dus alleen in een tweet is gegeven, gaat indirect in op de controverse rond de stilletjes uitgevoerde terugkeer van FSF-oprichter en bestuurslid Richard Stallman.

Afkeuren

"Terwijl onze voornaamste missie de vrijheid voor softwaregebruikers is, willen we duidelijk zijn dat het FSF-bestuur unaniem misogynie, racisme en andere vormen van onverdraagzaamheid afkeurt, net als laster, intimidatie en oneerlijke aanvallen op vrijdenkersschap en vrijheid van meningsuiting", luidt de tweede tweet van de FSF.

De reacties op deze verklaring zijn niet mals. Critici zien hierin een verdediging van uitlatingen en gedrag van Stallman, die eerder voor flinke ophef heeft gezorgd. Zijn uitspraken over de definitie van aanranding, met betrekking tot de overleden miljonair Jeffrey Epstein, hebben anderhalf jaar terug geleid tot zijn aftreden bij onder meer de FSF. Volgend op die controverse toen zijn diverse verhalen over wangedrag van Stallman naar buiten gekomen.

De FSF heeft de oorspronkelijke oprichter eerder deze maand weer in huis gehaald. Stallman heeft dat onverwacht aangekondigd in een videostream van opensourceconferentie LibrePlanet. Vragen van AG Connect over de toedracht hiervan zijn ondanks herhaalde contactpogingen onbeantwoord gebleven. Wel heeft de FSF in een tweet verklaard dat LibrePlanet vooraf niets wist van Stallmans terugkeer, en zijn aankondiging daarvan.

De rug toekeren

Ondertussen hebben diverse organisaties, bedrijven en mensen de handen afgetrokken van de FSF. Daaronder naast sleutelfiguren in de opensourcewereld ook een IT-leverancier als Red Hat, wat in handen is van IBM. Een protestbrief tegen het voltallige bestuur is door grote aantallen mensen en organisaties ondertekend. FSF-bestuurslid Kat Walsh heeft haar functie neergelegd, wat volgens haar zelf al geruime tijd eraan zat te komen.

De FSF heeft veranderingen aangekondigd voor toezicht op de organisatie, door de bestuursraad. Daaronder ook een nieuw, naar eigen zeggen transparant proces voor het vinden en benoemen van nieuwe bestuursleden. Alle bestaande leden van het bestuur zullen dit formele proces ook moeten doorlopen, in fasen, "om te besluiten wie van hun in de board blijven". De FSF wil deze veranderingen binnen dertig dagen doorvoeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in