Management

Carriere
nooduitgang

FSF-topbestuurders stappen op vanwege Stallman

Uitvoerend bestuurders vertrekken uit protest tegen terugkeer FSF-oprichter Stallman.

© Pixabay
31 maart 2021

Uitvoerend bestuurders vertrekken uit protest tegen terugkeer FSF-oprichter Stallman.

De Free Software Foundation ziet zijn directeur, adjunct-directeur en CTO opstappen. Zij doen dit om hun afkeuring te tonen over de terugkeer van de verguisde opensourcegrondlegger Richard Stallman. Hij is door de bestuursraad van de stichting weer in huis gehaald als bestuurslid, wat stilletjes is gedaan.

De drie topbestuurders hebben hun vertrek aangekondigd op de vergadering van de bestuursraad afgelopen maandag, meldt onder meer The Register. De stichting heeft deze leegloop bij het management gisteren gemeld in een korte mededeling, waarin zij geen namen (of aantallen) noemt en dank uitspreekt voor het goede werk dat zij hebben verricht. "We zullen hen missen. We betreuren dat we hen verliezen; we betreuren de situatie die hen heeft gemotiveerd om te vertrekken."

Vertrek en terugkeer

Die situatie is het besluit van het bestuur om FSF-oprichter Richard Stallman weer in huis te halen. Hij is anderhalf jaar terug afgetreden en is toen ook zijn toppositie bij techinstituut MIT kwijtgeraakt. Dit vanwege omstreden uitspraken van Stallman over de definitie van aanranding. Daarbij zijn toen ook diverse verhalen over seksistisch gedrag van de opensourcegoeroe naar boven gekomen. Zijn terugkeer nu is reden geweest voor diverse mensen, bedrijven en organisaties om de opensourcestichting de rug toe te keren.

De nu opgestapte uitvoerend directeur heeft zijn vertrek, samen met dat van de adjunct-directeur en de chief technology officer, ook bekend gemaakt in een blogbericht op de FSF-website. Daar is nog altijd niets te vinden over de herbenoeming van Stallman, wat tot veel ophef heeft geleid. Zijn terugkeer is door hem zelf onthuld in een videostream op de online gehouden opensourceconferentie LibrePlanet. Meerdere contactpogingen van AG Connect met vragen over de toedracht hebben geen enkele reactie opgeleverd.

FSF: moeilijke tijd

De FSF spreekt in de verklaring over de raadsvergadering van een moeilijke tijd die de stichting nu doormaakt. Terwijl de oorzaak daarvan niet wordt genoemd, heeft de stichting eerder deze week in een tweet wel een indirecte reactie gegeven waarin zij Stallman verdedigt. De stichting die de verguisde grondlegger weer in het bestuur heeft opgenomen, uit daarin afkeuring van misogynie en aanzetten tot haat maar spreekt zich daarbij tegelijkertijd uit tegen "laster" en "oneerlijke aanvallen op vrijdenkersschap en vrijheid van meningsuiting".

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.