Loopbaan

Carriere
werken

Freelancende IT’ers blijft sterk vertegenwoordigd

Gunstig klimaat voor freelancers zet door.

© Shutterstock
31 mei 2019

Gunstig klimaat voor freelancers zet door.

Het leek er even op of de zonnige vooruitzichten voor freelancers getemperd zouden worden door de tegenvallende conjuncturele voorspellingen in Nederland, maar niets is minder waar: het zijn nog steeds gouden tijden voor zelfstandige IT’ers.

Dat blijkt uit gegevens van de FMI (Freelance Markt Index), de driemaandelijkse graadmeter voor tijdelijk werk, samengesteld door het platform Freelance.nl. De index geeft een indicatie van het arbeidsmarktklimaat voor freelancers en baseert zich op gegevens van het CBS, uitzendbranchekoepel ABU en op verwachtingen van 150 opdrachtgevers van het Freelance.nl-platform.

Voor het tweede kwartaal van 2019 komt de index uit op een waarde van 114 punten. Dat is een stijging van 2 punten ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder. Ondanks aanhoudende politieke perikelen rondom het zelfstandig ondernemerschap, verwacht 52% van de opdrachtgevers meer opdrachten uit te zetten dan in de eerste drie maanden van dit jaar. 30% van de opdrachtgevers verwacht een evenaring.

IT’ers meest in trek

De vraag is veruit het grootst naar zelfstandige IT’ers. Maar liefst 56,8% van alle opdrachten die in het tweede kwartaal werden uitgezet op Freelance.nl is bedoeld voor ICT’ers. Management en organisatie volgt op gepaste afstand met 35%. Van de aandachtsgebieden binnen de ICT is ontwikkeling & implementatie het meest gevraagd, gevolgd door Deployment & OPS, projectmanagement en analytics, BI & big data. Maar liefst 18% van alle opdrachten die de afgelopen 3 maanden op het platform zijn geplaatst is gericht op softwareontwikkeling.

Opdrachtgevers geven aan het moeilijk (48%) of zeer moeilijk (3%) te vinden om opdrachten in te vullen met gekwalificeerde kenniswerkers. Soms wijken ze uit naar het buitenland om geschikte kandidaten te vinden.

Meer flexibiliteit

De belangrijkste reden voor bedrijven om voor een freelancer te kiezen in plaats van een werknemer is flexibiliteit. Daarnaast zijn ook capaciteit, ervaring en kwaliteit veel genoemde redenen. Slechts een enkele keer worden de kosten als reden genoemd.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.