Management

Datamanagement
privacy

Franse dataregulator: 'Geen zaken meer doen met Amerikaanse techreuzen'

Privacywaakhond gaat stapje verder na Schrems II-uitspraak

© Pixabay CC0 Public Domain
16 oktober 2020

Privacywaakhond gaat stapje verder na Schrems II-uitspraak

De Franse dataregulator CNIL heeft organisaties die gegevens over gezondheid verwerken aanbevolen om samenwerking met Amerikaanse cloudhostingbedrijven zoals Microsoft, Amazon en Google in zijn geheel te vermijden. Dat meldt Techcrunch.

De aanbevelingen worden gedaan na een baanbrekende uitspraak van het Europees Hof afgelopen juli, waarin het tot op dat moment geldende Privacy Shield ongeldig werd verklaard.  

Vanwege bezorgdheid over de Amerikaanse naleving van de wet, is het uitwisselen van persoonsgegevens met de VS daarmee niet langer toegestaan. De CNIL gaat echter nog een stap verder door te stellen dat diensten en bedrijven die gezondheidsgegevens verwerken, in zijn geheel geen zaken moeten doen met Amerikaanse bedrijven.

Situatie in Nederland

In Nederland lijkt de AP wat minder hard van stapel te lopen. Er is aan bedrijven nog geen bevel op gelegd om te stoppen met doorgifte van gegevens aan de VS, zo meldt de organisatie tegenover AG Connect. “Vanuit de EU data uitwisselen met de VS brengt het risico met zich mee dat je als bedrijf daarmee de privacy van bijvoorbeeld klanten schaadt.”

Enkele weken geleden gaf de Ierse privacywaakhond DPC Facebook na de uitspraak een voorlopig bevel om te stoppen met het uitwisselen van data tussen de EU en de VS. Facebook is inmiddels een rechtszaak begonnen tegen de Ierse privacywaakhond DPC. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gaf eerder deze week in antwoord op Kamervragen aan dat Europa in gesprek is met de Verenigde Staten over 'reparaties' van de kwetsbaardheden in het Privacy Shield.

1
Reacties
Peter Mul 16 oktober 2020 14:31

Wat is relevante data?

Zolang de AP de webwinkels van NL niet verplicht om geen andere velden van het winkelwagentje verplicht te maken dan b.v. email en roepnaam, zolang zullen webwinkels datazuigers zijn.

Noodzakelijke informatie voor het leveren van fysieke goederen kunnen altijd als reactie op de bestelbevestiging gezet worden.

Heel vaak, vooral bij de grotere NL webwinkels, zijn er wel 20 tot 35 verplichte velden, vaak op meerdere pagina's, voordat je kunt afrekenen, daar zou de AP tegen moeten optreden.

Bij Amazon, eBay en Google shopping zijn er vaak maar 2 of 3 velden verplicht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.