Frans bedrijf onthult cloudnetbook

In Jolicloud staan webapplicaties centraal
Het essentiële verschil is volgens de start-up uit Parijs dat de Jolibook een nieuwe benadering in computergebruik vertegenwoordigt door zich helemaal op de cloud te oriënteren. Webapplicaties staan centraal, het besturingssysteem blijft voor de eindgebruiker verborgen.
De gebruiker kan zich zo “bevrijden van alle kosten die computergebruik onnodig duur maken”, stelt directeur Tariq Krim in The Wall Street Journal. Volgens hem zitten consumenten nu gevangen in een verouderd Microsoft-model met producten als Windows en Office.
Jolibook is klaar voor HTML5-standaard
De Jolibook is uitgerust met de browser Chromium 7.0. Daar bovenop heeft het Franse bedrijf zijn eigen gebruikersinterface gebouwd. Het kan overweg met de nieuwste webtechnologieën binnen de HTML5-standaard. Als alternatief kan ook Firefox worden gebruikt. Verder zijn applicaties als OpenOffice, Dropbox en Gimp geïnstalleerd.
Vanuit hardwareoogpunt is de Jolibook een relatief krachtige netbook met een dualcore Atom N550-processor die in staat is HD-video’s af te spelen, een harde schijf van 250 GB en 3 USB-poorten. De prijs is op dit moment nog niet bekend.
Tot de doelgroepen behoren naast consumenten het onderwijs. Krim zegt in onderhandeling te zijn met verschillende leveranciers aan de educatieve markt.
Jolicloud kan oude pc nieuw leven inblazen
De Jolicloud-software is overigens niet alleen geschikt voor netbooks zoals de Jolibook. De software zou ook zeer geschikt zijn om afgeschreven hardware nieuw leven in te blazen. Jolicloud kan zowel als enige besturingssysteem als zij-aan-zij met Windows ('dual-boot') op een pc worden geïnstalleerd.
In het bedrijfsblog meldt directeur Krim dat zijn moeder Jolicloud 1.1 onlangs installeerde op een oude Dell-laptop en dat die computer daardoor “weer als nieuw” is. Zelf werkt hij met Jolicloud op een Samsung Q1 Ultra-Mobile PC (UMPC), een gedateerde tabletcomputer.
Oprichter Skype zit in raad van commissarissen
Jolicloud is opgericht in 2008 en haalde medio 2009 in een eerste financieringstronde 4,2 miljoen dollar aan durfkapitaal binnen. Een van de leden van de raad van commissarissen is Niklas Zenströmm, mede-oprichter van Skype. Ook Gilles Samoun, oprichter van IT-securityfirma Qualys, zit in de board van Jolicloud.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee