Management

Carriere
Terry Gou

Foxconn-oprichter wil president Taiwan worden

De belangrijkste zakenman van Taiwan stelt zich kandidaat voor het presidentschap van dat Aziatische land.

Terry Gou © CC0 - Wikimedia dilmarousseff
17 april 2019

De belangrijkste zakenman van Taiwan stelt zich kandidaat voor het presidentschap van dat Aziatische land.

De belangrijkste zakenman van Taiwan wil nu president worden. Terry Gou, oprichter en topman van techbedrijf Foxconn, heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld. Hij zegt dat de godin van de zee hem in een droom heeft aangemoedigd, omdat hij betere banden met China wil.

Gou is met een geschat vermogen van bijna 8 miljard dollar een van de rijkste mensen in Taiwan. Hij richtte Foxconn in 1974 op. Dat is tegenwoordig een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld. Het maakt onder meer Apple's iPads en iPhones, Amazons Kindles en Echo's, maar ook BlackBerry's smartphones, Nintendo's gameconsoles en Sony's PlayStations. Die apparaten en vele andere elektronica wordt vervolgens op de markt gebracht onder de naam van andere bedrijven, die in sommige gevallen het volledige ontwerp verzorgen en in sommige gevallen ook niet.

Toenadering tot China

Foxconn-topman Gou, die nu net terugtreedt bij zijn bedrijf, heeft zich kandidaat gesteld voor de nationalistische partij Kuomintang. Die regeerde begin 20e eeuw in China, maar werd in 1949 verdreven door de communisten. De nationalisten trokken zich terug op Taiwan. Ze zien Taiwan en China als één land, maar vinden dat het vasteland bezet wordt door de communisten. De huidige president, de liberale Tsai Ing-wen, ziet Taiwan meer als een zelfstandig land.

Om in aanmerking te komen voor het presidentschap van het Aziatische land, waar veel ICT-productie wordt verzorgd, moet zakenman Gou nog wel de leiderschapsverkiezing van de Kuomintang winnen. Pas dan wordt hij officieel presidentskandidaat voor die partij. Taiwan kiest in januari volgend jaar een nieuwe president.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.