Beheer

Security
Samsung S22

Fout in modem Samsung maakt diverse smartphones kwetsbaar voor aanval

Hackers hoeven alleen telefoonnummer te weten voor aanval.

© Shutterstock Framesira
17 maart 2023

Hackers hoeven alleen telefoonnummer te weten voor aanval.

Veel mobiele telefoons van onder meer Samsung, Google en Vivo en auto's die gebruikmaken van modems van Samsung kunnen worden overgenomen door hackers. Dat melden onderzoekers van Google, die stellen dat de hackers daarvoor alleen het telefoonnummer van een toestel hoeven te weten. Onder meer de populaire Samsung Galaxy S22 is kwetsbaar.

In de zogenaamde Exynos-modems werden eind vorig jaar en begin dit jaar achttien kwetsbaarheden gevonden die tot dat moment onbekend waren. Vier van die problemen zorgen ervoor dat hackers toegang kunnen krijgen tot de telefoons. De onderzoekers van Google verwachten dat hackers snel een manier kunnen vinden om gebruik te maken van de kwetsbaarheden.

Google heeft zelf de kwetsbaarheden al opgelost met een recente beveiligingsupdate voor zijn Pixel-telefoons. Maar Samsung, dat ook andere populaire toestellen als de Galaxy A53 en A33 had uitgerust met de getroffen modems, zal zelf met een software-update moeten komen, net als het Chinese Vivo dat verschillende toestellen met die modems op de markt heeft gebracht.

Gebruikers van de getroffen toestellen kunnen zelf bellen via wifi en Voice-over-LTE uitzetten. Met die stappen worden de kwetsbaarheden ook onschadelijk gemaakt, maar verliezen gebruikers wel functionaliteit.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.