Overslaan en naar de inhoud gaan

Recycling van telefoonnummer kan leiden tot kapen van socialemedia-accounts

Bedrijven geven telefoonnummers van opgeheven contracten weer uit aan nieuwe abonnees. Dat leidt soms tot vervelende datalekken.
verrast verbaasd verward
© Shutterstock
Shutterstock

Bij het wisselen van telefoonnummer is het niet ondenkbaar dat een nieuwe eigenaar inzicht krijgt in de sociale media van de oude gebruiker, tenzij oude eigenaar de nummers consequent wijzigt. Het overkwam Ugo, de zoon van Eric, die daar bij The Register melding van maakte. Na een verhuizing van Zwitserland naar Frankrijk kreeg hij een nieuwe SIM-kaart en bijbehorend nummer van een Franse provider. Hij verwisselde de SIM-kaart, maar bleef gewoon gebruik maken van WhatsApp, zonder zich om de wisseling van telefoonnummer te bekommeren.

Na een maand paste hij alsnog zijn nummer aan in WhatsApp en vervolgens stroomde op zijn telefoon berichten in het Italiaans binnen van iemand die hij helemaal niet kende. Ook zijn profielfoto was veranderd. Hij probeerde in diverse groepen te vertellen dat hij niet de persoon was met wie de andere deelnemers dachten dat ze communiceerden. Dat leidde weer tot verwarring omdat hij die berichten stuurde met het account van de persoon die hij dus niet was.

Niet onze schuld

Meta - moederbedrijf van WhatsApp - reageerde bij navraag dat het probleem niet bij hen lag, maar het gevolg was van nummerrecycling bij het telecombedrijf. Als de nieuwe eigenaar van het nummer probeert in te loggen op bijvoorbeeld Facebook, volgt vaak een wachtwoord resetverzoek. Als het nummer nog steeds is gekoppeld aan het Facebook-account, kan de nieuwe eigenaar van dat nummer het account overnemen.

Meta ziet dat niet als een bug, maar als een verantwoordelijkheid van de telecomaanbieder en vooral de eigenaar van het account. Als de nummerwijziging direct wordt doorgevoerd in de accounts, kan het probleem niet optreden. En telecombedrijven zouden nummers die zijn ingeleverd, niet direct weer moeten uitgeven. Meta zegt geen invloed te hebben op beide handelingen.

Wel een verantwoordelijkheid

Eric, de vader van Ugo die het probleem overkwam, ziet wel degelijk een taak voor - in dit geval - WhatsApp. Door veel vaker te controleren of een telefoonnummer nog hoort bij een account kan het probleem worden vermeden, meent hij. Bijvoorbeeld als een nummerwijziging wordt ingevoerd op een account en er is al een ander account gekoppeld aan dat nummer, zou er een vraag moeten komen voor een bewijs bij welk account het nummer hoort.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in