Overslaan en naar de inhoud gaan

WhatsApp helpt gebruikers internetblokkades te omzeilen

WhatsApp introduceert de mogelijkheid voor vrijwilligers en organisaties om zelf een proxyserver voor de chatdienst op te zetten. Zo kunnen gebruikers makkelijker onder de blokkades uitkomen die autoritaire regimes instellen om de vrije communicatie in een land de kop in te drukken.
whatsapp
© Pixabay
Pixabay

De Verenigde Naties bestempelden het aanbrengen van internetblokkades afgelopen zomer nog als een schending van de rechten van de mens. WhatsApp zegt nu in een blog met de introductie van proxy support mensen overal ter wereld in staat te stellen toch met elkaar contact te zoeken wanneer hun reguliere kanaal is geblokkeerd of uitgeschakeld.

WhatsApp zegt dat de manier waarop de Iraanse regering de afgelopen maanden omgaat met de communicatiemogelijkheden, een belangrijke motivatie was om de proxy-ondersteuning te ontwikkelen. De nieuwe eigenschap is al aanwezig in een aantal updates die zijn uitgegeven. Whatsapp wilde echter wachten met de aankondiging ervan tot een groot deel van de mensen die regelmatig te maken hebben met internetblokkades, een van deze versies op hun smartphone heeft.

Wees voorzichtig met de verwijzingen

Iedereen die dat wil, kan nu een WhatsApp proxyserver opzetten met de poorten 80, 443 of 5222 en een domeinnaam of subdomeinnaam die naar het IP-adres van de server verwijst. Een gedetailleerde uitleg geeft Whatsapp op Github. Het sociaalmediabedrijf raadt degenen die zo'n proxyserver opzetten, aan de webadressen daarvan alleen op een veilige manier te delen met mensen die zijn afgesneden van hun directe verbinding met de WhatsApp-servers.

WhatsApp belooft in de uitleg voor gebruikers dat ook bij het gebruik van een proxyserver de gebruikelijke end-to-end-versleuteling van het verkeer plaatsvindt, zodat berichten onderweg niet afgeluisterd of gemanipuleerd kunnen worden, ook niet door de proxy-beheerders. Proxybeheerders kunnen wel het IP-adres van gebruikers zien. Geïnteresseerden kunnen het gebruik van de proxy instellen onder het Storage and Data onderdeel van het instellingenmenu.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in