Beheer

Windows
Adobe Flash

Flash verdwijnt in juni definitief uit Windows 10

Flash verdwijnt via Patch Tuesday-updates. 

© Adobe
4 mei 2021

Flash verdwijnt via Patch Tuesday-updates. 

Adobe Flash verdwijnt vanaf juni definitief van Windows 10-pc's. Microsoft heeft aangekondigd dat er in die maand een update komt die de software definitief uit het besturingssysteem moet verwijderen. Eerst komt een optionele update, gevolgd door een verplichte update in juli dit jaar. 

Microsoft is al enige tijd bezig om Adobe Flash gefaseerd te verwijderen uit zijn systemen, nu Adobe een punt heeft gezet achter de software. Afgelopen september werd de ondersteuning van Flash al uit de browsers Edge en Internet Explorer 11 gehaald. In oktober volgde vervolgens een tool waarmee gebruikers Flash zelf uit Windows konden halen, al was dat nog niet verplicht. Adobe stopte namelijk pas op 31 december 2020 met de ondersteuning van Flash. 

Nu volgt dus de laatste update om Flash helemaal uit Windows 10 te halen. Microsoft kondigt in een vernieuwd blogbericht - die door Windows Latest werd opgemerkt - aan dat in juni de update KB4577586 in de preview update voor Windows 10, versie 1809 en nieuwer, verschijnt. Met die update wordt Flash definitief uit het besturingssysteem verwijderd. Dit is echter nog een optionele update, die niet per se geïnstalleerd hoeft te worden.

In juli volgt dan een Patch Tuesday-update, waar KB4577586 ook in zit. Deze update - waar vooral beveiligingsupdates in zitten - is wel verplicht om te installeren. Daarmee verdwijnt Flash dus ook van de laatste Windows 10-systemen. KB4577586 verschijnt die maand bovendien ook in verplichte updates voor Windows 8.1, Windows Server 2012 en Windows Embedded 8 Standard, waardoor Flash ook van die systemen gehaald wordt. 

Geen Flash in 21H1

De aankomende lente-update voor Windows 10, 21H1, wordt de eerste versie van het besturingssysteem die helemaal geen Flash Player meer meekrijgt. Wie na de uitrol van deze versie dus update naar 21H1 heeft dus ook geen Flash Player meer op zijn systeem staan. Wanneer 21H1 uitgerold wordt, is nog niet bekend. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.