Development

Software-ontwikkeling
Flash

Adobe publiceert allerlaatste Flash-update ooit

Flash Player werkt na 12 januari niet meer.

© Adobe
10 december 2020

Flash Player werkt na 12 januari niet meer.

Adobe Flash is nu echt aan het einde van zijn levensduur gekomen. Adobe heeft gisteren de allerlaatste update voor zijn Flash Player-plugin gepubliceerd. Vanaf 31 december stopt de ondersteuning en op 12 januari wordt Flash-content niet langer afgespeeld. Na 20 jaar is Flash dan dus echt dood.

Adobe bedankt op zijn website alle klanten en ontwikkelaars die "de afgelopen twee decennia geweldige Flash Player-content hebben gebruikt en gemaakt". "We zijn trots dat Flash zo'n cruciale rol had in de ontwikkeling van web-content op het gebied van animatie, interactiviteit, audio en video. We zijn verheugd om te helpen het volgende tijdperk van digitale ervaringen te leiden."

Flash verscheen aan het einde van de jaren '90 en maakte het mogelijk om onder meer muziek, video's en afspeelbare animaties toe te voegen aan websites. Sinds 2005 is de technologie in handen van Adobe. In 2007 werd echter de eerste echte stap gezet richting het einde van Flash: Apple wilde de technologie niet gebruiken. Daardoor werden andere apps - zoals YouTube - gedwongen om alternatieven te vinden. Tegelijkertijd werd Flash geplaagd door kwetsbaarheden en problemen.

Met de komst van HTML5 werd het gebruik van Flash overbodig. Zelfs Adobe zelf begon ontwikkelaars in 2015 aan te moedigen om over te stappen naar nieuwe standaarden als HTML5. In 2017 kondigde het bedrijf aan eind 2020 te stoppen met de ontwikkeling en ondersteuning van de technologie. In de afgelopen jaren hebben diverse populaire browsers al afscheid genomen van de standaard. 

Flash bewaren

Er zijn nog diverse initiatieven om Flash toch nog een beetje in leven te houden, schrijft The Verge. Zo is er een opensource-emulator genaamd Ruffle die oude Flash-bestanden ondersteunt via een desktop-app en een browser. The Internet Archive gebruikt deze emulator om duizend spellen en animaties te bewaren. Daarnaast is het Flash-portaal Kongregate een samenwerking gestart met een museum om zijn projecten te bewaren. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.