Beheer

IT beheer
Flash-gallerij

Microsoft biedt Flash-killer, vóór aangekondigd einde

In aanloop naar supporteinde Adobe Flash brengt Microsoft verwijdertool uit.

© Adobe
28 oktober 2020

In aanloop naar supporteinde Adobe Flash brengt Microsoft verwijdertool uit.

De ooit veelgebruikte én veelgeplaagde Flash-software van Adobe loopt op z'n laatste benen. De producent trekt eind dit jaar de stekker uit zijn support voor Flash, en Microsoft komt nu alvast met een tool om de Adobe-software geheel te verwijderen van Windows. Dit met het oog op beveiligingsproblemen die kunnen komen ná Adobe's supportbeëindiging: dat zijn dan 0-days die nooit gepatcht zullen worden.

Het toepassen van Microsofts update om Flash te verwijderen van Windows is een onomkeerbaar proces, waarschuwt Microsoft. De update, die beschikbaar is voor diverse client- en serverversies van Windows, is na installatie niet meer te deïnstalleren. De verwijdering van Flash is dus een definitieve operatie. Gebruikers en beheerders die na het verwijderen van Flash toch die Adobe-software weer 'terug' willen, moeten daarvoor wat ingrijpendere stappen zetten. Zij kunnen dan óf hun computer door middel van Systeemherstel resetten naar een eerdere staat, óf moeten heel Windows opnieuw installeren - en dan de Flash-verwijderupdate níet installeren.

Geen problemen bekend

Microsoft meldt dat het op dit moment niet bewust is van problemen met deze update. Gebruikers en beheerders kunnen de tool downloaden voor diverse Windows-versies die nu nog ondersteuning genieten van Microsoft. Dit zijn: Windows 8.1, Windows Embedded 8, Windows Server 2012 en 2012 R2, Windows 10 en het 'bijbehorende' Windows Server 2016 en Windows Server 2019. Voor Windows 10 is Microsofts Flash-killer te downloaden voor een reeks releases, die ver teruggaan qua leeftijd. De oudste versie van deze Windows 10-releases is 1507, wat het oorspronkelijke debuut van dat besturingssysteem is; in de zomer van 2015 uitgekomen.

Vervolgens is de verwijdertool beschikbaar voor elke grote halfjaarlijkse release van Windows 10, tot en met de lente-update van vorig jaar (1903). De daarna uitgekomen herfst-update (1909) en lente-update van dit jaar (2004) ontbreken, net zoals de relatief vers verschenen oktober-update die nu geleidelijk aan uitrolt. Het is niet bekend hoe en wanneer die versies van Windows 10 dan aan de beurt komen voor Flash-verwijdering via Microsoft. De update is nu nog niet te verkrijgen via Microsofts updatetool WSUS (Windows Server Update Service). Het komt daarlangs begin 2021 beschikbaar.

Correctie: de herfst-update van vorig jaar en de lente-update van dit jaar kunnen nu al wel de Flash-verwijdertool krijgen. Deze staat voor nieuwere Windows-releases (zowel 10 als ook Server) op pagina twee van Microsofts downloadcatalogus. Daar ontbreekt vooralsnog een download voor de herfst-update van dit jaar. Een lezer van AG Connect tipt dat deze download ook werkt op de allernieuwste 20H2-release van Windows 10.

Flinke aanloop

De Windows-maker heeft eerder al aangekondigd dat het Flash in januari 2021 gaat verwijderen uit zijn browser Edge. Dit komt voort uit Flash-verwijdering in de Chromium-code waar het hedendaagse Edge op is gebaseerd. Browsermakers Google, Apple en Mozilla hebben elk ook al stappen gezet om Flash uit te faseren. Het naderende supporteinde is door Adobe en Microsoft al in juli 2017 aangekondigd. Overigens is Adobe's oorspronkelijke blogpost daarover niet langer online. De softwaremaker meldt dat het is gearchiveerd, maar dat komt effectief neer op offline gehaald. Adobe verwijst door naar zijn algemene homepage, maar in het Internet Archive is de aankondiging nog terug te vinden.

Update:

Tip van lezer toegevoegd dat de verwijdertool toch wel beschikbaar is voor recentere Windows-versies.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker 29 oktober 2020 15:47

@Gerrit
Verdraaid, er is een 2e pagina met downloads.
Veel dank voor deze tip! Ik voeg dit toe aan het artikel.
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Gerrit Borg 29 oktober 2020 15:14

Op pagina twee van de catalogus is de tool t/m update 2004 te downloaden zowel 64- als 32 bits. Die werkt ook prima onder de 20H2 update.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.