Overslaan en naar de inhoud gaan

Fix voor prestatieproblemen Windows 11 op AMD in zicht

Microsoft test nu extern een oplossing voor het prestatieprobleem dat Windows 11 heeft op Ryzen-processors van AMD. Gebruikers die meedoen aan het testprogramma van het softwarebedrijf krijgen nu een update voorgeschoteld die een eind belooft te maken aan ondermaatse prestaties op AMD-chips die officieel goedgekeurd zijn voor Windows 11. Die nieuwe Windows-versie is officieel op 5 oktober uitgekomen.
HP Pavilion Aero 13, met Windows 11 en AMD Ryzen 5000
© HP Inc.
HP Inc.

De definitieve release van de fix voor het prestatieprobleem op AMD's Ryzen-chips kan begin komende week al uitkomen. De 'prestatievariatie', zoals AMD het noemt, is kort na het uitkomen van Windows 11 bekend geworden. Het nieuwe besturingssysteem blijkt niet goed overweg te kunnen met processorelementen als het cachegeheugen en AMD's technologie voor preferente cores. Voor bepaalde toepassingen kan dit de prestaties met wel 15% verminderen.

Eerst nog verergerd

Windows 11 heeft eerder deze week zijn eerste ronde updates gekregen; in de maandelijkse Patch Tuesday van Microsoft. Die lading patches lijkt het prestatieprobleem met AMD-processors nog wat te hebben verergerd. De latency van Windows 11 op Ryzen-chips is nog wat verder omhoog geschoten, wist The Verge te melden op basis van tests door technieuwssite TechPowerUp.

De vertraging in het gebruik van Level 3-cachegeheugen ligt normaliter op zo'n 10 nanoseconde voor een Ryzen 7 2700X-processor, aldus TechPowerUp. Die latency was op Windows 11 eerst 17 nanosecondes, maar dat steeg naar een forse 31,8 nanosecondes na toepassing van de Patch Tuesday-update van 12 oktober. Processormaker AMD zou op social media hebben gemeld dat fixes voor de diverse prestatieproblemen van Windows 11 zo goed als af zijn. Release zou op stapel staan voor deze week en/of begin komende week.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in