Beheer

Windows
Windows 11

Windows 11 heeft prestatieproblemen op AMD-processors

AMD meldt "prestatievariatie" in bepaalde applicaties op Windows 11.

© Microsoft
7 oktober 2021

AMD meldt "prestatievariatie" in bepaalde applicaties op Windows 11.

De nieuwe versie van Windows blijkt prestatieproblemen te hebben op processors van AMD, die wél op de lijst van compatibele CPU's staan. De chipmaker meldt dit in een supportdocument waarbij het spreekt van "prestatievariatie" voor bepaalde toepassingen. In sommige gevallen kan er wel 15% prestatievermindering zijn.

De lijst van compatibele processors voor Windows 11 is al een omstreden zaak. Microsoft heeft de lat relatief hoog gelegd, waardoor oudere pc's (van vóór 2019) niet mee mogen naar de opvolger voor Windows 10. Dit ondanks het vermogen van de processors in die systemen. Als reden heeft Microsoft telkens zijn drie ontwerpprincipes voor Windows 11 aangehaald: betrouwbaarheid, beveiliging en compatibiliteit. De eerst- en laatstgenoemde blijken nu toch tekort te schieten voor AMD's Ryzen-processors.

Cache en cores

Microsoft en AMD hebben twee problemen ontdekt met Windows 11 op Ryzen-chips die officieel compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem, meldt AMD in zijn supportdocument. Het eerste probleem is dat de latency voor toegang tot het Level 3-cachegeheugen van de processor kan verdriedubbelen door Windows 11. Volgens AMD kan dit leiden tot een prestatievermindering van 3 tot 5% in bepaalde applicaties. In uitschieters, zoals games, kan het prestatieverlies flink groter zijn: 10 tot wel 15%.

Het tweede probleem is dat Windows 11 niet goed omgaat met AMD's technologie voor geprefereerde processorcores. Daarbij kunnen bepaalde software-threads worden verplaatst naar de dan snelste core van een multicore-processor. Windows 11 blijkt toch niet voor de beste core te gaan in dit optimaliseren van code-uitvoering. Applicaties die meer leunen op het één of enkele threads kunnen hierdoor een verlaagd prestatieniveau hebben. AMD merkt op dat dit meer merkbaar is bij processors die meer dan acht cores hebben en een energievermogen (TDP) van meer dan 65 Wat.

Windows-updates

Microsoft en AMD werken aan fixes voor deze compatibiliteitsproblemen met Windows 11. Voor beide problemen met Ryzen-processors is een software-update in de maak. Manieren (workarounds) om de problemen te omzeilen, te voorkomen of te verminderen zijn er momenteel niet. AMD vermeldt nog dat gebruikers een ondersteunde versie van Windows 10 kunnen blijven gebruiken.

De fixende updates voor Windows 11 komen naar verwachting deze maand nog uit. Het nieuwe besturingssysteem is op 5 oktober uitgebracht, nadat het in juni dit jaar is onthuld door Microsoft. CEO Satya Nadella sprak vóór de aankondiging al van de belangrijkste update voor Windows van het decennium.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.