Beheer

Privacy
iPhone

FBI vraagt opnieuw hulp van Apple bij ontgrendelen iPhones

FBI wil toegang tot iPhones schutter vliegbasis in Florida. 

© CCO / Pixabay StockSnap
7 januari 2020

FBI wil toegang tot iPhones schutter vliegbasis in Florida. 

De FBI heeft Apple om hulp gevraagd bij het ontgrendelen van twee iPhones die vermoedelijk het eigendom zijn van Mohammed Saeed Alshamrani. Alshamrani is de vermeende schutter die vorige maand drie militairen in opleiding om het leven bracht bij een aanval op een vliegbasis in Florida. In 2016 deed de FBI eenzelfde verzoek, maar weigerde Apple mee te werken. 

De FBI heeft van een rechter toestemming gekregen om de inhoud van de telefoons te doorzoeken, maar die inhoud blijkt met een wachtwoord beschermd te zijn. Onderzoekers hebben het wachtwoord geprobeerd te raden, maar blijken onsuccesvol. Dat verklaart de FBI in een brief naar Apple, meldt NBC. Nu vraagt de organisatie dus om hulp van Apple.

Of Apple die hulp ook gaat geven, is niet geheel duidelijk. Het bedrijf zegt dat het samenwerkt met de overheid, maar gaat niet in op het specifieke verzoek van de FBI. Apple laat alleen weten dat het data die het zelf in handen had heeft overhandigd aan de FBI toen het daarom werd gevraagd. "We blijven hen ondersteunen met de data die we beschikbaar hebben."

Om wat voor iPhones het gaat, is niet bekend. Wel heeft de FBI bekendgemaakt dat er een complicerende factor is bij één van de telefoons. Alshamrani heeft bij de schietpartij ook de telefoon geraakt. 

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat de FBI Apple om hulp vraagt bij het ontgrendelen van iPhones. In 2016 vroeg de organisatie om hulp bij het ontgrendelen van een iPhone van de terrorist die in San Bernardino veertien mensen doodschoot. De FBI probeerde Apple toen te dwingen om de telefoon te ontgrendelen, maar het bedrijf weigerde. 

Apple stelde dat er speciale software ontwikkeld moest worden om dit mogelijk te maken, die ook in verkeerde handen zou kunnen vallen. Het bestaan van dergelijke software zou dus een gevaar zijn voor alle iPhone-gebruikers. 

De FBI wist de telefoon uiteindelijk zonder hulp van Apple te ontgrendelen. Daarvoor schakelde het hulp in van een derde partij, van wie de naam nooit bekend is gemaakt. De FBI laat nu weten dat het al hulp heeft gevraagd van andere overheidsinstanties, experts uit andere landen en "bekende contacten binnen de gemeenschap van derde partijen". Daarmee lijkt het te doelen op die derde partij die de vorige keer ook hielp bij het ontgrendelen van de iPhone. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.