Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple gooit deur iPhones dicht voor autoriteiten

Apple heeft volgens The New York Times bevestigd dat het een softwareupdate zal uitbrengen die het onmogelijk moet maken om met speciale software de toegangscode van iPhones te kraken. Tot grote ontevredenheid van de overheden, die in 2016 ook al overhoop lagen met de elektronicagigant over de toegang tot de telefoon van een terrorist.
apple logo
© apple
apple

Tot nu toe konden Amerikaanse overheden in de iPhones van verdachten komen, door met behulp van een derde partij oneindig veel mogelijkheden te gebruiken om de toegangscode te raden (de zogenaamde brute-force tactiek), zonder dat deze automatisch vergrendelde. Hiermee was toegang tot een iPhone vaak snel geregeld, al kostte het in sommige uitzonderlijke gevallen de Amerikaanse overheden grote sommen geld.

Hermetisch gesloten

In de nieuwe softwareupdate van Apple wordt deze methode ontoereikend. Door de update wordt de laad- en gegevenspoort, waar gebruikers normaliter hun stroomkabel of oortelefoon op aansluiten, na een uur automatisch uitgeschakeld. Hierna is de telefoon volgens Apple dan ook volledig vergrendeld. De smartphones kunnen op dat moment nog wel worden opgeladen, maar het overbrengen van data van en naar de iPhones wordt onmogelijk gemaakt, tot de juiste code wordt ingevoerd. 

Deze update vormt een groot struikelblok voor dienders, die nu vaak dagen of zelfs maanden na de vergrendeling van een iPhone deze alsnog konden openen. Apple-woordvoerder Fred Sainz zegt in een e-mail naar The New York Times dat het bedrijf voortdurend de beveiligingsmethoden van de iPhones wil versterken, deels omdat criminelen dezelfde en eventuele nieuwe kwetsbaarheden kunnen misbruiken. “We hebben het grootste respect voor de wetshandhavingsinstanties en ontwerpen onze beveiligingsverbeteringen niet om hun inspanningen om hun werk te doen te frustreren”, zo schreef hij de Amerikaanse krant.  

Wanneer de nieuwe softwareupdate wordt verspreid, is nog niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in