Management

Juridische zaken
Meta

Facebook verzet zich tegen conclusies Nederlands privacy-onderzoek

Techreus stelt duidelijk en transparant te zijn over werking Facebook-pagina's.

Markn Zuckerberg © Shutterstock Rokas Tenys
21 november 2022

Techreus stelt duidelijk en transparant te zijn over werking Facebook-pagina's.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, is het niet eens met de kritische noten over de gegevensverwerking van Nederlandse overheidspagina's. Door de Nederlandse overheid ingeschakelde privacy-juristen troffen een aantal grote risico's aan, maar de Amerikanen zijn het daar niet mee eens.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaf afgelopen vrijdag aan in gesprek te gaan met Meta over de risico's die in de DPIA zijn beschreven. Wanneer deze niet worden weggenomen zal Nederland stoppen met overheidsdienstverlening via Facebook. 

Meta laat in een statement aan AG Connect weten dat Facebook-pagina’s in de ogen van Meta voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). "We verschaffen duidelijke en transparante informatie over hoe Facebook-pagina’s werken en hoe gegevens worden verwerkt."

Het bedrijf noemt het rapport 'onnauwkeurig'. "Het geeft niet goed weer hoe Meta, ons beleid en onze tools werken. Bovendien interpreteert het rapport belangrijke aspecten van de wet verkeerd." 

Gesprekken gaande

Meta wijst erop dat Facebook-pagina's door overheden over de hele wereld gebruikt worden om mensen te bereiken en van dienst te zijn. "We blijven in gesprek met de Nederlandse overheid over deze belangrijke kwestie", aldus een woordvoerder van Meta.

Er werden door onderzoekers maar liefst zeven hoge risico’s bij de gegevensverwerking aangetroffen en één laag risico. Facebook informeert volgens het rapport niet duidelijk genoeg over wat er met gegevens van burgers op overheidspagina´s gebeurt en hoe nieuwsoverzichten van gebruikers worden samengesteld. Ook zou Facebook volgcookies op een misleidende manier gebruiken.

Maatregelen afdwingen

Naar aanleiding van eerdere door het Rijk in gang gezette privacy-onderzoeken lukte het om diverse maatregelen af te dwingen bij Amerikaanse techreuzen. Zo deden Google en Microsoft diverse aanpassingen na onderzoeken in opdracht van het Rijk. 

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 24 november 2022 07:16

Kortom: Facebook (Meta), een virtuele schurkenstaat, hoog verheven boven nationale wetten. Misschien wordt dat bedoeld met Metaverse?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.