Loopbaan

Carriere
House for sale

Facebook pompt miljard in verlaging huizenprijs Bay Area

Facebook voelt zich schuldig aan het opdrijven van huizenprijzen in Silicon Valley.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Alan Levine
23 oktober 2019

Facebook voelt zich schuldig aan het opdrijven van huizenprijzen in Silicon Valley.

In San Francisco behoor je tot de minima met een inkomen van 100.000 dollar. Voor een belangrijk deel komt dat doordat de huizenprijzen de afgelopen 10 jaar de pan uit zijn gerezen door de aantrekkingskracht van grote techbedrijven die bovendien enorme salarissen bieden. Facebook zegt nu daar iets aan te willen doen door over een periode van 10 jaar 1 miljard dollar beschikbaar te stellen om betaalbare huizen te creëren, onder meer voor 'essentiële beroepsgroepen' zoals onderwijzers, verplegers en werknemers van hulpdiensten.

Facebook gaat samen met de staat California aan de slag om te zorgen dat dergelijke beroepsgroepen woonruimte kunnen krijgen dicht bij de gemeenschappen waar ze werken. Onderdeel van dat plan is de bouw van 20.000 woningen voor deze mensen. Maar het bedrijf gaat ook woningen regelen voor dak- en thuislozen in de San Francisco Bay Area.

Het is overigens niet voor het eerst dat Facebook dergelijke initiatieven neemt hoewel niet van deze omvang. In 2016 hielp de onderneming bijvoorbeeld mee aan het opzetten van een fonds met 500 miljoen dollar - genaamd Partnership for the Bay’s Future - om 175.000 huizen in de regio te behouden of te bouwen. Facebook roept andere bedrijven op om samen met gemeenten, non-profitorganisaties en beleidsmakers te komen tot creatieve oplossingen.

Google heeft een vergelijkbaar project

Google zette in juni dit jaar ook al zo'n stap. Dit bedrijf stak ook 1 miljard dollar om de huizencrisis in Califorrnië aan te pakken. Volgens de huizensite Curbed, bereikte de huurprijzen in juni een nieuw record. Voor een eenkamerappartement in San Francisco moet 3720 dollar per maand (mediane huurprijs) worden neergeteld. De mediane prijs voor een gezinshuis bedraagt 1,7 miljoen dollar. Vergelijkbare prijzen gelden in de hele Bay Area, van San Francisco tot Santa Clara. Maar ook in aanpalende steden als Oakland aan de andere kant van de baai, waar mensen die dergelijke prijzen niet kunnen betalen vaak naar toe verhuizen, stijgen ook.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.