Innovatie & Strategie

Personal Tech
Facebook smart speaker

Facebook komt nu ook met eigen slimme luidspreker

Facebook voegt video toe aan slimme speaker.

Facebook Portal+ © Facebook
9 oktober 2018

Facebook voegt video toe aan slimme speaker.

Facebook heeft zijn intelligente luidspreker Portal onthuld. Het apparaat bestaat naast een luidspreker ook uit een intelligente camera en videoscherm. De Portal is bedoeld om gemakkelijker videogesprekken mee te voeren.

Portal is een tegenhanger van intelligente speakers als de Google Home, HomePod van Apple en de Echo van Amazon. Mensen kunnen die apparaten allerlei taken laten uitvoeren door ertegen te praten, bijvoorbeeld om boodschappen te bestellen, muziek te bedienen of informatie op te zoeken.

Facebook wil met zijn spraakgestuurde apparaat mensen vooral binden aan zijn chat- en belfunctie Messenger. Met de Portal is het mogelijk een videogesprek te beginnen met alle andere gebruikers van die app. Gebruikers van het apparaat blijven automatisch in beeld, doordat de camera de videobeller automatisch volgt.

Privacyprobleem zat lancering
in de weg

De onthulling van de Portal stond naar verluidt al in mei gepland, maar zou toen zijn uitgesteld wegens een groot privacyschandaal rond Facebook. Kort daarvoor werd bekend dat persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers in handen waren gekomen van het onderzoeks- en campagnebureau Cambridge Analytica.

Om privacyzorgen voor te zijn, stelt Facebook in zijn presentatie dat alle gesprekken via de Portal privé blijven. Het techbedrijf gebruikt onder meer versleuteling om videochats vertrouwelijk te houden.

Het eerste eigen apparaat uit de keuken van Facebook ooit is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te koop en kost tussen 199 en 349 dollar. De vergelijkbare gadgets van Apple en Amazon zijn ook nog niet in Nederland de te koop. De Google Home is vanaf vandaag online te bestellen in Nederland en ligt vanaf 24 oktober in de winkels. De Home kost 149 euro, de Home Mini 59 euro.

1
Reacties
Pieter 10 oktober 2018 10:23

dus geen speaker maar een videofoon. En met een Netflix-app is het een kleine TV. Dus google maakt een kleine smart-tv?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.