Management

Juridische zaken
Facebook

Facebook klaagt Ierse privacywaakhond aan na verbod op uitwisseling data

Uitwisseling data tussen EU en VS verboden na schrappen Privacy Shield.

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
11 september 2020

Uitwisseling data tussen EU en VS verboden na schrappen Privacy Shield.

Facebook is een rechtszaak begonnen tegen de Ierse privacywaakhond DPC, omdat de DPC het bedrijf bevolen heeft te stoppen met het versturen van Europese persoonsgegevens naar de VS. De DPC gaf hier eerder deze week een voorlopig bevel voor uit, omdat het Privacy Shield nietig is verklaard door het Europees Hof van Justitie. 

Het Privacy Shield was een regeling waarmee de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS werd toegestaan. Maar na een rechtszaak werd de regeling nietig verklaard. Volgens het Europees Hof van Justitie is de bescherming van gegevens in de VS niet voldoende. De uitspraak van het Hof betekent dat Europese bedrijven zomaar meer persoonsgegevens mogen uitwisselen met de VS. Tot deze week werd hier niet op gehandhaafd, maar daar kwam met het voorlopig bevel van de DPC verandering in. 

Facebook reageert daar nu dus op met een rechtszaak. "Een gebrek aan veilige internationale datatransfers zou schadelijk zijn voor de Europese economie", laat het bedrijf weten. Facebook dringt er bij regelgevers op aan om pragmatisch te handelen tot een langetermijnoplossing kan worden gevonden.

Oplossing laat op zich wachten

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) kan het echter wel even duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij in het Europees Parlement.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Mr A.F. le Gras 15 september 2020 17:23

Moedig inderdaad van de DPC, maar we zouden het niet bij applaus moeten laten. Wat we nodig hebben is een EU raamwerk van standaard eisen te stellen aan elk dataverwerkend bedrijf dat EU persoonsgegevens verwerkt, waar niet alleen de Facebook's , Apple's, Alibaba's en Google's cs , maar álle dataverwerkende bedrijven onder vallen, dus bv ook de Oracle's en Salesforce's.

Dit zou minimaal uit de volgende elementen moeten bestaan :
1. Verplichting om juridisch in de EU gevestigd te zijn met een voldoende gekapitaliseerde vennootschap.
2. Invoering van een EU licentie voor het verwerken van EU persoonsgegevens.
3. Minimaal de volgende voorwaarden voor het verkrijgen cq behouden van deze licentie :
a) verplichting tot het verwerken van persoonsgegevens op fysiek in de EU aanwezige servers,
b) verbod op het vrijgeven, verkopen of uitwisselen van EU persoonsgegevens aan/met niet-EU entiteiten zonder toestemming en
c) verklaring dat geen enkele Staat buiten de EU de betreffende EU-vennootschap of haar eigenaren kan dwingen EU-persoonsgegevens vrij te geven, ongeacht waar die opgeslagen zijn en ongeacht de reden ( dus ook niet met een beroep op nationale veiligheid) .
4. Verbod voor EU-entiteiten om EU persoonsgegevens vrij te geven/te verkopen of uit te wisselen aan/met een partij die niet in het bezit van deze licentie is.

Voor handhaving zijn we dan niet meer afhankelijk van boetes die, hoe hoog ook , voor de meeste buitenlandse techgiganten peuleschillen zijn, want wie niet meer aan de voorwaarden voldoet verliest simpelweg zijn licentie om EU persoonsgegevens te verwerken, ofwel hij verliest een complete markt. Dat doet pas echt pijn.

M. Commandeur 13 september 2020 23:06

Moedig van de Ierse privacywaakhond DPC.
Die 'onvoldoende bescherming van gegevens in de VS' lijkt me zeker te slaan op de praktijken van Facebook.
De reactie van Facebook om een rechtszaak aan te spannen klinkt niet echt sterk; hopelijk lukt het de DPC en de EU hun rug recht te houden. M.i. had Facebook al lang verboden moeten worden in de EU maar de autoriteiten durfden het tot nu toe niet aan.
Hopelijk is dit ook voor onze Autoriteit Persoonsgegevens (AP) reden om het onderzoek * door te zetten en maatregelen te nemen tegen deze criminele bende.
* https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-facebook-handelt-str…

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.