Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook aangeklaagd in VS wegens schenden medische privacywetgeving

Facebooks moederbedrijf Meta en twee grote Amerikaanse ziekenhuizen worden aangeklaagd omdat ze medische privacywetgeving zouden hebben geschonden. Een tracking-tool zou gezondheidsinformatie hebben doorgestuurd naar Facebook.
Facebook
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Meta en de ziekenhuizen zijn aangeklaagd door twee verschillende groepen, die hun klachten in juni en juli indienden in California, schrijf The Verge. Het draait in beide zaken om de Meta Pixel tracking tool. Deze tool kan op websites geïnstalleerd worden om analytics te verzamelen over Facebook- en Instagramadvertenties. Daarnaast verzamelt de tool informatie over het klikgedrag van mensen en over welke informatie ze invoeren in websites.

Onderzoek van de Amerikaanse non-profit The Markup toonde in juni aan dat 33 van de top 100 ziekenhuizen in de VS deze Meta Pixel op hun websites gebruikt. Zeven websites bleken de tool zelfs te gebruiken in patiëntportalen die met een wachtwoord beveiligd waren. De tool bleek bovendien informatie naar Facebook door te sturen over de gezondheidstoestand van de patiënt, afspraken met artsen en medische allergieën. 

Eén van de patiënten die bij één van de rechtszaken betrokken is, zegt nu dat dergelijke informatie gebruikt werd om haar advertenties te tonen die gerelateerd waren aan haar hart- en knieproblemen. Een andere patiënt stelt dat zeker 664 gezondheidsleveranciers medische data naar Facebook hebben gestuurd via de tool.

'Meta dwingt eigen beleid niet af'

Volgens de Amerikaanse wetgeving rondom medische privacy moeten patiënten toestemming geven aan gezondheidsorganisaties om persoonlijk identificeerbare gezondheidsinformatie te delen met andere partijen.

Meta zelf zegt dat partijen die de Meta Pixel gebruiken, wel het recht moeten hebben om data te delen, voordat ze die data naar Facebook sturen. Ook stelt Meta dat gevoelige gezondheidsinformatie uit de data gefilterd wordt. De beide aanklachten claimen echter dat Meta dit beleid bewust niet afdwingt en dat het bedrijf de Pixel op de websites van de gezondheidsorganisaties plaatste, terwijl het bedrijf wist dat hiermee persoonlijke medische informatie verzameld zou worden. 

Voor de rechtszaken verder kunnen gaan, moet een rechter ze nog goedkeuren als collectieve zaken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in