Overslaan en naar de inhoud gaan

Experts zien 2011 als malware-jaar

Zo voorspelt NETASQ dat het aantal cyberaanvallen fors gaat stijgen en stelt meteen vast dat het bedrijfsleven hierop onvoldoende is voorbereid. De toenemende openheid in communicatie tussen bedrijfsinformatiesystemen en mobiele apparaten en de stijging in het gebruik van sociale netwerken binnen professionele omgevingen, stelt bedrijven bloot aan onverwachte risico's.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Security-specialist G Data publiceert vandaag zijn nieuwste malware-rapport, waarin de cijfers en statistieken van de tweede helft van 2010 op het gebied van malware worden gepresenteerd. Ook geven de schrijvers van het rapport hun voorspellingen voor 2011: zij verwachten dat bedrijven en instellingen in 2011 in toenemende mate zullen worden geraakt door 'hacktivisme'. Daarmee bedoelen ze hackersaanvallen die worden ingegeven door politieke stellingen. Groepen mensen die het niet eens zijn met de gedragingen van een bedrijf of instelling, zijn sneller geneigd de betreffende website te storen of lam te leggen.

Sociale netwerken bieden malware nieuwe mogelijkheden
Een andere trend die G Data ziet, is de groeiende rol van sociale netwerken bij het verspreiden van malware. De informatie die op deze sites te verkrijgen is en de integratie van verschillende platformen en applicaties zorgt voor meer mogelijkheden om grootschalige, maar toch persoonlijk getinte aanvallen uit te voeren.

Vooral Java wordt gezien als het middel om snel veel malware te produceren. Gemiddeld verschijnt er elke 15 seconden een nieuw stuk malware voor pc's die draaien onder een versie van Windows. G Data's malware-rapport wijst op een toename in malware die zwakke plekken in Java uitbuit. De onderzoekers verwachten dat die trend dit jaar doorzet.

De vraag is natuurlijk wel, of het allemaal inderdaad zo erg is als de aanbieders het nu voorspiegelen. De informatie kan ook verkoopbevorderend werken. Aan het eind van dit jaar weten we, in hoeverre de verwachte ellende inderdaad is voorgekomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in