Innovatie & Strategie

Governance
data

Europese Commissie wil dat bedrijven data beter benutten

'Europese bedrijven verliezen strijd tegen Amerikaanse techreuzen'

26 november 2020

'Europese bedrijven verliezen strijd tegen Amerikaanse techreuzen'

Het is zonde dat Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen de alsmaar groeiende databerg nog zo weinig weten te gebruiken, vindt de Europese Commissie. Daarom wil zij de toegang tot die data vergemakkelijken en tegelijkertijd beter beveiligen om misbruik te voorkomen. Er moeten onder meer neutrale databeheerders komen die helpen gegevens uit te wisselen, stelt het dagelijks bestuur van de EU voor.

De vloed aan gegevens die overheidsinstanties, bedrijven en burgers produceren, vervijfvoudigt volgens de commissie tussen 2018 en 2025. Amerikaanse ICT-reuzen hebben een ijzersterke positie opgebouwd in het verzamelen, gebruiken en verkopen van persoonlijke data. De Europese Commissie wil dat Europa niet weer de slag mist en werkt aan "een Europees alternatief voor de praktijken van de machtige big tech".

Het delen van data biedt "enorme" mogelijkheden, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Door grote hoeveelheden gegevens te analyseren, kunnen bijvoorbeeld slimme oplossingen worden gevonden, patronen blootgelegd en voorspellingen gedaan. Dat zou kunnen helpen bij onder meer de overgang naar een duurzame economie en bij het ontwikkelen van geneeskunde op maat.

Data delen met gerust hart

Maar dan moeten bedrijven en burgers wel weten dat ze data met een gerust hart kunnen delen. Veel bedrijven zijn nu nog bang dat bijvoorbeeld concurrenten met hun vindingen op de loop gaan als zij gegevens delen. De commissie wil dat neutrale databeheerders die belangeloos gaan beheren en uitwisselen.

De commissie wil burgers en bedrijven aanmoedigen uit eigen beweging data te delen in het algemeen belang, om bijvoorbeeld medisch onderzoek vooruit te helpen. Dan moeten zij wel weten dat hun gegevens in goede handen zijn. Er komen daarom regels om die data te beschermen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker 30 november 2020 08:49

Beste Fe Plooijer,
Excuses, voor deze slordigheid!
En dank voor het even melden.
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

F Plooijer 27 november 2020 21:38

CoMmissie, dus dubbel m.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.