Management

Governance
Europa

Europese Commissie komt met 'Rolling Plan' voor ICT-standaardisatie

Standaarden voor onder meer 5G, digitale toegankelijkheid en cybersecurity.

© Europa
20 mei 2021

Standaarden voor onder meer 5G, digitale toegankelijkheid en cybersecurity.

De Europese Commissie (EC) heeft het ‘Rolling Plan for ICT Standardisation 2021’ gepubliceerd. Daarin staan de relevante ontwikkelingen rond ICT-standaardisatie voor zo’n 38 beleidsterreinen.

De ICT-onderwerpen variëren van 5G, digitale toegankelijkheid en cybersecurity tot eHealth en robotica. Ook de standaardisatie-activiteiten voor COVID-19 en circulaire economie zijn meegenomen. Het ministerie meldt dat de Europese Commissie meer Europese inbreng wil in de wereldwijde standaardisatie.

Er is daarom onder meer subsidie beschikbaar gesteld via het StandICT.eu 2023 project, dat subsidie mogelijk maakt voor ICT-standaardisatie-experts. Het totale budget is 3 miljoen euro. De Nederlandse organisatie Forum Standaardisatie is actief betrokken bij de plannen.

“Het Rolling Plan for ICT-Standardisation 2021 vormt een unieke brug tussen EU-beleid en normalisatieactiviteiten op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Dit maakt een grotere convergentie mogelijk van de inspanningen van normalisatiemakers om de beleidsdoelstellingen van de EU te bereiken”, schrijft de EC. Het document dient als aanvulling op het EU-beleid waaronder het jaarlijkse ‘werkprogramma’ van de Europese Unie.

Beleidsdoelstellingen van de EU

“Met het Rolling Plan for Standardisation 2021 wordt geprobeerd alle bekende gebieden op te sommen waar ICT-normalisatie de beleidsdoelstellingen van de EU zou kunnen ondersteunen. Het beschrijft ook de vereisten voor ICT-standaardisatie, vertaalt deze in acties en biedt een opvolgingsmechanisme voor de acties”, zo beschrijven de rapporteurs.  

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.