Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie komt met 'Rolling Plan' voor ICT-standaardisatie

De Europese Commissie (EC) heeft het ‘Rolling Plan for ICT Standardisation 2021’ gepubliceerd. Daarin staan de relevante ontwikkelingen rond ICT-standaardisatie voor zo’n 38 beleidsterreinen.
Vlag Europa
© Europa
Europa

De ICT-onderwerpen variëren van 5G, digitale toegankelijkheid en cybersecurity tot eHealth en robotica. Ook de standaardisatie-activiteiten voor COVID-19 en circulaire economie zijn meegenomen. Het ministerie meldt dat de Europese Commissie meer Europese inbreng wil in de wereldwijde standaardisatie.

Er is daarom onder meer subsidie beschikbaar gesteld via het StandICT.eu 2023 project, dat subsidie mogelijk maakt voor ICT-standaardisatie-experts. Het totale budget is 3 miljoen euro. De Nederlandse organisatie Forum Standaardisatie is actief betrokken bij de plannen.

“Het Rolling Plan for ICT-Standardisation 2021 vormt een unieke brug tussen EU-beleid en normalisatieactiviteiten op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Dit maakt een grotere convergentie mogelijk van de inspanningen van normalisatiemakers om de beleidsdoelstellingen van de EU te bereiken”, schrijft de EC. Het document dient als aanvulling op het EU-beleid waaronder het jaarlijkse ‘werkprogramma’ van de Europese Unie.

Beleidsdoelstellingen van de EU

“Met het Rolling Plan for Standardisation 2021 wordt geprobeerd alle bekende gebieden op te sommen waar ICT-normalisatie de beleidsdoelstellingen van de EU zou kunnen ondersteunen. Het beschrijft ook de vereisten voor ICT-standaardisatie, vertaalt deze in acties en biedt een opvolgingsmechanisme voor de acties”, zo beschrijven de rapporteurs.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in