Management

Governance
Andrud Ansip

Europese Commissie bezorgd over Huawei

Zorgen over banden Huawei met geheime diensten. 

Andrus Ansip © CC0- Wikimedia Commons Magnus Fröderberg
10 december 2018

Zorgen over banden Huawei met geheime diensten. 

De Europese Commissie heeft zorgen over Huawei en vergelijkbare Chinese bedrijven. "Ja, we moeten bezorgd zijn over dergelijke bedrijven’’, zei vicevoorzitter Andrus Ansip vrijdag over de risico’s voor de Europese technologische industrie.

Ansip had het onder meer over chips in apparaten om geheime informatie te krijgen. Het is geen goed teken als bedrijven zich inlaten met geheime diensten, aldus de Est, die erkende niet precies te weten hoe het zit met een in Canada opgepakte topvrouw van Huawei.

Huawei liet in een reactie weten "verbaasd en teleurgesteld'' te zijn over de uitspraken van de EU-commissaris voor de digitale markt. "We verwerpen categorisch elke bewering dat we een bedreiging voor de veiligheid zouden kunnen vormen’’, stelt het bedrijf in een verklaring. De maker van onder meer netwerkapparatuur en mobiele telefoons zegt open te staan voor een gesprek met Ansip om de "misverstanden’’ uit de weg te ruimen en de ,"langdurige samenwerking'' met de Europese Commissie voort te zetten.

Huawei is nooit door welke overheid dan ook gevraagd achterdeurtjes in apparaten te bouwen of netwerken te verstoren, en we zouden dergelijk gedrag van ons personeel ook niet tolereren, schrijft het techbedrijf. "Cyberveiligheid is altijd onze topprioriteit geweest. We zijn deel van de oplossing, niet het probleem.''

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.