Innovatie & Strategie

Cloud
Cloud

Europese Cloud Federatie gaat cloudinfrastructuur versterken

Nederland sluit zich aan bij nieuw gestarte samenwerkingsovereenkomst.

16 oktober 2020

Nederland sluit zich aan bij nieuw gestarte samenwerkingsovereenkomst.

De Europese Commissie heeft gisteren het startschot gegeven voor de Europese Cloud Federatie. Daarin worden diverse cloudinitiatieven samengebracht om de Europese cloudinfrastructuur te versterken. De samenwerkingsovereenkomst is gisteren ondertekend door Europese bewindspersonen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ondertekende de overeenkomst voor Nederland.

De Europese Commissie vindt dat het belang van voldoende opslag en een veilige en betrouwbare uitwisseling van data steeds verder toeneemt. De Europese Cloud Federatie moet diverse initiatieven die hier oplossingen voor ontwikkelen samenbrengen. 

"Gebruik en opslag van data zijn inmiddels een noodzakelijke basis en het belang voor bedrijven, onderzoekers, overheidsorganisaties en uiteindelijk ook consumenten neemt alleen maar toe", zegt Keijzer in een verklaring. "Er zijn echter ook zorgen over voldoende grip op strategische en gevoelige data. Vandaar dat ik diverse Nederlandse initiatieven ondersteun, maar ook binnen Europa wil samenwerken, omdat de kansen en risico’s van de digitale economie grensoverschrijdend zijn."

In totaal hebben 25 Europese lidstaten de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het doel is om een concurrerende Europese cloudmarkt op te zetten, veilige cloudinsfrastructuren te maken en een gezamenlijke set technische oplossingen en beleidsnormen op te stellen om interoperabiliteit onder Europese clouddiensten te bevorderen.

GAIA-X doet ook mee

In Nederland werkt onder meer de Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Daarnaast is er de Data Sharing Coalition, dat makkelijk, veilig en betrouwbaar datadelen tussen sectoren wil mogelijk maken. 

Op Europees niveau sluiten diverse andere initiatieven zich aan bij de Europese Cloud Federatie. Eén daarvan is GAIA-X, dat standaarden ontwikkeld om het aanbod van clouddiensten in Europa te verreiken. Hoewel dit een Duits-Frans project is, zijn er ook diverse Nederlandse bedrijven die zich hierbij willen aansluiten. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunt deze bedrijven en zet zich in om de Nederlandse belangen rond het initiatief te borgen. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 18 oktober 2020 18:00

Dit lijkt me een goede ontwikkeling.
Belangrijke taak voor de overheid (EU, NL) is standaardisatie, zodat uitwisseling is gegarandeerd, en voorkomen van monopolie-vorming. Dat gaat tot nog toe mis in allerlei ICT subdomeinen.
Zoals Ronald van Raak (SP) het zegt: privaat als het kan, publiek als het niet failliet mag gaan. Misschien als toevoeging: opsplitsen of publiek maken als een monopolie dreigt of keuze ontbreekt. Denk aan bv. systeembanken maar ook een dienst als Whatsapp.
(Neo-)liberalen zijn hier minder duidelijk over. Hoor Rutte (VVD) in het volgende debat, antwoordend op van Raak:
https://www.youtube.com/watch?v=Y25TmS-gJpA&feature=youtu.be
Rutte wenst zich niet te verdiepen in de filosofie van zijn (tegenhanger van het) 'communisme'.
Rutte vind de reis belangrijker dan het doel. Dolen zouden we dat noemen, waarheen?
Een wereld met een klein aantal schatrijke multinationals die de dienst uitmaken en overheden, burgers en MKB die braaf volgen en/of armoe leiden?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.