Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese ban op Kaspersky dreigt

De EP-commissie voor Buitenlandse Zaken stelt een resolutie voor waarin het diverse cybersecurityzaken aandraagt. Daaronder ook een oproep aan EU-instanties om securitysoftware van de Russische leverancier Kaspersky Lab in de ban te doen.
Vlag Europa
© Europa
Europa

Net nadat Kaspersky Lab aankondigt de Telegraaf en zelfbenoemd expert Willem Vermeend aan te klagen om nepnieuws en laster, komt er een volgende tegenslag voor het bedrijf. Het EP stevent af op een resolutie waarin Kaspersky-producten op een zwarte lijst worden gezet voor gebruik door Europese instituten. Tijdens een plenaire sessie van de commissie voor Buitenlandse Zaken is deze oproep meegenomen in een lange lijst van voornemens, adviezen, voorstellen en oproepen om cybersecurity te verbeteren.

Vóór securityonderzoek al

Het punt in kwestie (nummer 76) begint met de oproep aan de Europese Unie om een uitgebreide securityreview te doen van de software, IT- en communicatieapparatuur plus infrastructuur die EU-instituten gebruiken. Dit om mogelijk gevaarlijke programma's en apparaten buiten te sluiten. Vervolgens draagt het EP in de voorgestelde resolutie op om programma's en apparaten te verbannen waarvan bevestigd is dat die kwaadaardig zijn. "Zoals Kaspersky Lab", sluit dat punt af.

Het is niet bekend op welke gronden deze verklaring is gestoeld. Het voorstel om bewezen kwaadaardige software en hardware in de ban te doen, is natuurlijk een logische aanpak. De typering van Kasperky Lab als zijnde "confirmed as malicious" wordt echter niet gebracht als een mogelijkheid die na de voorgestelde review naar voren kan komen. De vermeende onbetrouwbaarheid van de Russische securityleverancier staat in het resolutievoorstel genoemd als concreet huidig voorbeeld.

Bron en basis nog onbekend

AG Connect heeft vragen uitgezet over de basis dan wel bron van de genoemde bevestiging dat Kaspersky Lab kwaadaardig zou zijn. De perscoördinator van de bewuste commissie verwijst direct door naar een collega die weer doorverwijst naar de verantwoordelijke rapporteur. Dat is EP-lid Urmas Paet die voor zijn aantreden in 2015 als Europarlementariër tien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken is geweest voor Estland. Dat land scoort al jaren goed wat cybersecurity betreft.

De persmedewerker van rapporteur Paet heeft de vragen van AG Connect niet meteen kunnen beantwoorden en om indiening per mail gevraagd. Dat verzoek is direct gehonoreerd, maar heeft nog geen antwoorden opgeleverd. Kaspersky Lab komt nog met een formele reactie op deze nieuwste tegenslag voor het bedrijf. Eerder heeft het Nederlandse kabinet besloten om de Russische securitysoftware in de ban te doen. De leverancier heeft toen al gesteld dat deze beslissing niet op feiten is gebaseerd.

Aangenomen

Het nu naar buiten gekomen EP-voorstel is al wel door de commissie voor Buitenlandse Zaken aangenomen met 45 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 8 onthoudingen. De plenaire zitting waarin dit is gebeurd, staat gedateerd op 25 mei. De behandeling door het EP is nu net geweest, waarbij de resolutie is aangenomen met 476 stemmen voor, 151 tegen, en 36 onthoudingen, meldt het EP in een persbericht vandaag.

Een securityconsultant van de Finse leverancier F-Secure verbaast zich in een tweet over de schijnbare veroordeling van zijn Russische concurrent:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in