Beheer

Security
Kaspersky

Kabinet: Russische antivirussoftware in de ban

Na de VS en Engeland volgt ook de Nederlandse overheid uit angst voor spionage.

© Kaspersky
14 mei 2018

Na de VS en Engeland volgt ook de Nederlandse overheid uit angst voor spionage.

Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het kabinet uit veiligheidsoverwegingen in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russische autoriteiten, argumenteert de minister. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar "dit kan niet worden uitgesloten", aldus de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

"Aanleiding voor deze stap door het kabinet zijn zorgen ten aanzien van nationale veiligheidsrisico's die het gebruik van Kaspersky antivirussoftware met zich mee kan brengen. Het kabinet wil deze risico’s waar mogelijk voorkomen."

Alleen antivirus

Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied van energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken. De leverancier biedt in zijn productportfolio ook firewallsoftware, privacybescherming, wachtwoordbeheer, en afweer tegen APT's (advanced persistent threats, ofwel gerichte aanvallen die veelal worden uitgevoerd door zeer professionele cybercriminelen en ook door vijandelijke naties).

"Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen heeft, met het oog op het waarborgen van de nationale veiligheid, geleid tot aangescherpte afwegingen ten aanzien van het gebruik van digitale producten en diensten", schrijft Grapperhaus in zijn Kamerbrief. De Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk hebben eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab. De VS heeft de securitysoftware in de ban gedaan voor overheidsgebruik.

Eigen inventarisatie en analyse

Van simpelweg volgen van Amerikaans en Brits voorbeeld lijkt echter geen sprake te zijn. Minister Grapperhaus erkent weliswaar de waarschuwingen en Kaspersky-werende acties van die Westerse bondgenoten, maar voegt daar nog eigen daden aan toe. "Het kabinet heeft een eigenstandige inventarisatie en analyse uitgevoerd op basis waarvan een zorgvuldige afweging is gemaakt", verzekert hij de Tweede Kamer.

Antivirussoftware kan namelijk worden gebruikt voor spionage en sabotage. De Russische wetgeving vereist dat Russische bedrijven zoals Kaspersky Lab de Russische inlichtingendiensten moeten helpen als zij daar om vragen, legt de Nederlandse minister uit aan de Tweede Kamer. De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat Rusland hier zeer actief is met digitale spionage. "De Russische Federatie heeft een actief offensief cyberprogramma dat onder meer is gericht op Nederland en Nederlandse belangen."

Meekijken versus NSA-malware

Vorig jaar oktober meldde The New York Times dat Russische geheime diensten de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met de Amerikaanse geheime diensten. Dat zou zijn gebeurd via antivirussoftware van Kaspersky Lab. De Russen werden uiteindelijk betrapt door Israëlische spionnen. Moskou noemde de beschuldigingen 'absurd'. Kaspersky Lab heeft altijd ontkend overheden te helpen bij spionage.

De uitleg van de securityleverancier voor het Amerikaanse incident is dat de antivirussoftware een verdacht bestand waarnam en dat volgens de default instellingen heeft ge-upload naar cloudservers voor nadere automatische analyse. Veel antivirussoftware heeft dergelijke functionaliteit, die juist veiligheidsverhogend werkt. De uitgelekte code van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA was volgens Kaspersky afkomstig van de thuis-pc van een medewerker, waarop hij dus Kaspersky's antivirus had geïnstalleerd die niet consequent was uitgeschakeld toen de man zijn malware-ontwikkelingswerk - dan wel malware-analyse - verrichtte.

Kaspersky beschermt 400 miljoen pc-gebruikers

Kaspersky Lab telt zo'n 3300 werknemers, hoofdzakelijk IT-beveiligingsspecialisten. Het hoofdkantoor staat in Moskou. Het niet-beursgenoteerde bedrijf dankt zijn naam aan twee van de vier oprichters: Eugene en zijn (ex-)vrouw Natalya Kaspersky.

Dochterondernemingen van Kaspersky Lab zijn gevestigd in onder meer Groot-Brittannië en Duitsland. Het concern is naar eigen zeggen actief in zo'n 200 landen. 'Onze cyberbeveiligingstechnologieën beschermen ruim 400 miljoen gebruikers over de hele wereld', zo staat te lezen op de website.

Op die site omschrijft het bedrijf zijn antivirussoftware als 'het meest getest en het meest bekroond.' Eugene Kaspersky belandde in 1989 in de cyberbeveiliging toen zijn pc geïnfecteerd raakte met het Cascade-virus. Door zijn opleiding cryptografie kon hij het gecodeerde virus analyseren, achterhalen hoe het zich gedroeg en een programma ontwikkelen om het te verwijderen. Hij besloot zich daarna te storten op antivirussoftware.

Voor bedrijven en particulieren zijn verscheidene beveiligingspakketten in omloop zoals 'Kaspersky Total Security' en 'Kaspersky Internet Security'. Ook levert het bedrijf gratis beveiligingsoftware, het zogenoemde 'Kaspersky Free' dat computers helpt beschermen tegen phishing en virussen.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

2
Reacties
Peter 15 mei 2018 12:33

Dat terwijl Facebook een ordinair spionage netwerk is, Windows en Google zijn spyware, Cisco Routers die NSA achterdeurtjes bleken te hebben, maar ja dat is de US en dat zijn vrinden he?
Kaspersky heeft eerder meen ik ook NSA "deurtjes" gevonden en bekend gemaakt, dan maak je immers geen vrienden.
Een ding weet ik zeker met de US als vriend heb je ook geen vijanden nodig.

Wim de Raadt 15 mei 2018 10:34

Kaspersky Lab - Angelsaksische Rusfobie

Het Rusfobie zonder enige voorkennis vind ongebreideld zijn weg blijkt weer uit dit artikel. Jammer het product heeft zich altijd kwalitatief bewezen en een duidelijk uitspraak van de CEO en eigenaar van Kaspersky Lab heeft altijd gezegd dat hij een handelsman is en een neutraal standpunt in neemt en de conditie heeft dat zowel oost als westerse spionage diensten en hackers niet van zijn product gebruik mogen maken.Voor mij lijkt het er op dat we niet onze hersens meer gebruiken maar blind achter de Angelsaksische (US,Engeland en alles wat daar mee samen hangt) heksenjacht van rusfobie aan lopen terwijl Rusland meer goed dan slecht voor ons kan doen en meer geld kan opleveren. Jammer,jammer jammer .Bezinning een idee ?

Met vriendelijke groet,

Wim de Raadt

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.