Overslaan en naar de inhoud gaan

Senaat VS stemt in met ban op Kaspersky

De Amerikaanse senaat heeft ingestemd met een ban op de producten van Kaspersky Lab. De federale regering in de Verenigde Staten mag de producten van de Russische beveiliger niet meer gebruiken. Dat schrijft Reuters.
© Flickr
Flickr

De stemming volgt op de ban die vorige week al werd aangekondigd door regering-Trump. Als het verbod in werking treedt mag de software niet meer gebruikt worden in burgerlijke en militaire agentschappen, schrijft Reuters.

De ban geldt niet voor het Pentagon, maar medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten lieten eerder al weten dat software van Kaspersky niet wordt toegelaten op militaire netwerken.

Lange arm van het Kremlin

De V.S. is bezorgd over de mogelijke invloed van het Kremlin op de Russische beveiliger. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen waar geruchten ontstonden over de mogelijke invloed van Rusland op de uitslag kwam ook Kaspersky in kwaad daglicht te staan.

Bloomberg schreef eerder deze zomer dat Kaspersky software ontwikkelde voor een Russische inlichtingendienst en de agenten van de inlichtingendienst vergezelde op invallen bij verdachte hackers. Eugene Kaspersky zelf ontkende betrokkenheid. Ook bezochten FBI-agenten Amerikaanse medewerkers van Kaspersky thuis. De agenten wilden weten hoeveel begeleiding ze ontvingen van Kaspersky en bij wie ze verslag deden van hun werkzaamheden.

Eigenaar Kaspersky heeft meerdere malen gezegd dat zijn bedrijf niet onder invloed van het Kremlin staat. Vorige week accepteerde hij een uitnodiging van de Amerikaanse rechtbank om later deze maand te getuigen over de veiligheid van zijn producten.

Dupe van het geruzie

60 procent van de inkomsten van Kaspersky zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa, waar men wantrouwig tegenover Rusland staat. Kaspersky vindt dat hij de dupe is geworden van het geruzie tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in