Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland in middenmoot wat betreft 'cyber-readyness'

Dat blijkt uit een 'cyber-readyness'-lijst die het Belgische onderzoekbureau Security & Defense Agenda (SDA) op verzoek van IT-beveiligingsbedrijf McAffee opstelde. Opvallend is dat een aantal opkomende IT-economieën zoals China, India en Brazilië wat digitale weerbaarheid betreft nog duidelijk achterblijven.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Cyberbeveiliging

SDA baseert zich op gesprekken met beleidsmakers en specialisten op het gebied van cyberbeveliging bij overheden, bedrijven en universiteiten. Ook zouden 'wereldleiders' zijn gepolst om vast te stellen wat de opstelling ten aanzien cyberbeveiliging is. Landen kregen punten toegewezen voor het diverse zaken, uiteenlopend van het op orde hebben van basale online beveiliging tot meer complexe maatregelen zoals een goed geïnformeerd bestuur en opleidingen op het gebied van IT en IT-beveiliging. Landen konden zo maximaal 5 punten verdienen, maar geen van alle haalt deze hoogste score:

  • 4,5 Finland, Israël, Zweden
  • 4 Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Engeland, VS
  • 3,5 Australië, Oostenrijk, Canada, Japan
  • 3 China, Italië, Polen, Rusland
  • 2,5 Brazilë, India, Roemenië
  • 2 Mexico

Onvoldoende informatie

De gevolgde aanpak impliceert dat landen met een minder inzichtelijke aanpak voor het probleem lager scoren. Zou is de lage waardering voor China vooral een gevolg van het ontbreken van betrouwbare informatie over hoe China met beveiliging omgaat. Militairen zouden tijdens hun opleiding wel worden geschoold in cyber-oorlogsvoering, maar over presidentiële orders op dat vlak werd niet teruggerapporteerd aan de regering. In India lijkt beveiliging geen gelijke tred hebben gehouden met de snelle ontwikkeling van de IT-sector en -infrastructuur.

Volgens de onderzoekers zouden landen er goed aan doen hun kennis op het gebied van beveiliging te delen en meer samen te werken bij de bestrijding van grensoverschrijdende online criminaliteit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in