Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Europa

Europees plan om Whatsapp, Signal en Telegram te 'verbinden' lijkt lastig uitvoerbaar

Flinke technische en juridische uitdagingen.

© Europa
11 februari 2022

Flinke technische en juridische uitdagingen.

De Europese Raad wil met de Digital Service Act (DSA) - een Europees wetsvoorstel waarover de laatste onderhandelingen gaande zijn - onder meer bereiken dat berichtendiensten zoals WhatsApp, Signal, Telegram en Facebook geïntegreerd worden. Het voorstel lijkt echter moeilijk uitvoerbaar.

Een Europese ambtenaar laat aan AG Connect weten dat de interoperabiliteit van berichtendiensten zoals WhatsApp, Signal, Telegram en Facebook Messenger één van de laatste hete hangijzers is tijdens de onderhandelingen over het voorstel. De principes achter het idee zelf lijken door het parlement te worden toegejuicht, toch lijkt het geen een-tweetje dat er daadwerkelijk een akkoord komt over het voorstel voor verplichte interoperabiliteit zoals dat er nu ligt.

Het plan voor verplichte interoperabiliteit tussen berichtendiensten heeft volgens de ambtenaar nog diverse technische uitdagingen, waaronder de encryptie van berichten door de verschillende diensten. De verschillende manieren voor versleutelingen geven een flinke technische uitdaging. Ook speelt mee dat gegevens niet door iedere berichtendienst op dezelfde wijze worden beschermd, waardoor interoperabiliteit mogelijk lastig uitvoerbaar wordt in combinatie met Europese privacywet.

De Europese Unie wil met de DSA interoperabiliteit tussen grote platforms in de toekomst gaan verplichten. De DSA behelst een flink pakket aan maatregelen die grondrechten van gebruikers van digitale diensten beter moeten beschermen en onder meer concurrentie moeten bevorderen. De laatste onderhandelingen over de wet vinden momenteel plaats. In 2023 moet hij van kracht van worden. 

Versnippering in berichtenapps

Door de versnippering in berichtenapps heeft SMS'en de laatste jaren weer gewonnen aan populariteit, zo meldde AG Connect eerder. "SMS zit standaard in iedere telefoon. Het is een open systeem zonder grenzen. WhatsApp en Telegram werken met een gesloten netwerk. Je kan alleen deelnemen door hun ‘ecosysteem’ binnen te stappen en de juiste software te installeren. Bij SMS kan iedereen meedoen, daar is geen account voor nodig.”  

SMS heeft baat bij de versnippering in berichtenapps, vertelde oprichter van CM.com Jeroen Van Glabbeek aan AG Connect. “Vrijwel ieder startend bedrijf dat wil communiceren met klanten gebruikt SMS, simpelweg omdat iedereen dat heeft. Denk daarbij aan berichten waarin je aankondigt iets te bezorgen. Je ziet dat daarna ook berichtenapps in beeld komen om klanten nog beter te leren kennen en nog interactiever te worden. Maar de basis is nog altijd SMS.”

Lees meer over
5
Reacties
M. Commandeur 16 februari 2022 17:57

@Eveline Meijer: ja, dan heb ik toch iets gemist; waarvoor dank!
(Mooie verwijzing voor het handige lijstje 'Gerelateerde artikelen' ...)
Duidelijk is dat landen als Frankrijk en Duitsland een stuk minder Neoliberaal zijn dan Nederland en de EU: niet bang om de overheid taken te laten verzorgen, in dit geval open en gedeelde infrastructuur en standaardisatie. Een mooi voorbeeld.
Ooit was telefonie zo'n overheidstaak, dat was wèl goed ontworpen: toegang voor iedereen los van dienstverlener. Dat was dus qua 'techniek' z'n tijd ver vooruit!
Soms is zgn. innovatie en marktwerking dus regelrechte achteruitgang.

M. Commandeur 14 februari 2022 14:24

Binnenkort meer over Matrix op AG?

M. Commandeur 14 februari 2022 14:22

Ook ontbreekt misschien wel het belangrijkste: het Matrix-project ( https://matrix.org/ ). Ik meen dat de Duitse overheid hiermee bezig is. Ook iets voor de EU of is die daar te Neoliberaal voor?
Matrix is een gedecentraliseerd communicatie-protocol die lokale instanties onderling synchroniseert. Er bestaan zgn. bridges naar de bovengenoemde afgesloten en elkaar uitsluitende kletsplatformen, 'to bridge existing platforms into a global open matrix of communication'.
Via client apps vind de uiteindelijke communicatie plaats; die zijn er o.a. voor Linux, Android, Windows en zelfs voor iOS.
De open en gemeenschappelijke toekomst dus!

Guus Brugman 14 februari 2022 13:23

Ik mis in deze opsomming, Google Messenger die onder Android de SMS vervangt en waarom niet Google Chat en Microsoft Teams erbij genomen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.