Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Europeanen krijgen volledige controle over data in nieuwe identiteitswallet’

Europeanen kunnen zich, als het aan de Europese Commissie ligt, straks vanuit een speciale wallet-app voor smartphones kunnen identificeren en elektronische documenten delen. Grote techbedrijven zullen verplicht worden om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren. Dat stelt demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in antwoorden op Kamervragen.
minister Knops, BZK
© ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
ministerie van Binnenlandse Zaken en

De Tweede Kamer had de nodige vragen over het plan. D66 is bijvoorbeeld benieuwd waarom de app alleen als smartphone-app werkt. Op die manier zijn mensen verplicht om besturingssystemen van Amerikaanse techbedrijven te gebruiken.

"De in lidstaten te introduceren wallet dient te werken op mobiele apparaten. Het voorstel van de Commissie lijkt daarbij uit te gaan van het gebruik van App Store van Apple en Play Store van Google om applicaties te kunnen installeren. Hoewel zulke oplossingen voor adoptie en gebruiksgemak belangrijk zijn, zet het kabinet in op technologie- en leveranciersonafhankelijke oplossingen en het bevorderen van open standaarden en open software", aldus Knops.

Gebruik van de nieuwe wallet is niet verplicht, maar op vrijwillige basis. Knops geeft op andere vragen aan dat het kabinet nog kijkt naar alternatieven voor een Europese wallet-app. Dit heeft met name te maken met de toegankelijkheid voor mensen met minder digitale vaardigheden. “Ik vind het belangrijk dat altijd speciale aandacht is voor die groep mensen die niet over voldoende digitale vaardigheden of middelen beschikken. Daarom breng ik in kaart wie er niet mee kunnen en mee willen doen en hoe we hiervoor oplossingen kunnen bieden.”

Analoog blijft mogelijk

De analoge wijze voor identificeren zal beschikbaar blijven, zegt Knops. “Burgers en bedrijven zullen niet verplicht zijn een eID of een wallet aan te vragen en te gebruiken, noch onder mijn voorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) noch onder het voorstel van de Commissie voor een raamwerk voor een Europese Digitale Identiteit (EDI). Mensen die geen eID en/of wallet wensen, zullen op een goede, analoge wijze gebruik moeten kunnen maken van de dienstverlening in het publieke domein. Daar sta ik voor”.

Volgens de Europese Commissie zijn de Europeanen straks in staat om online diensten te gebruiken zonder private identificatiemethodes te gebruiken of onnodig persoonlijke data moeten delen, zoals nu regelmatig voorkomt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in