Management

Privacy
Europa

 EU onthult plannen voor digitaal ID-bewijs

Sociale media worden verplicht digitale ID-kaart te accepteren.

© Europa
4 juni 2021

Sociale media worden verplicht digitale ID-kaart te accepteren.

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een digitale identiteitskaart waarmee burgers op het internet bij platforms kunnen inloggen. Ook moet het bewijs gelden als een ID-kaart, rijbewijs of paspoort. Ook kan er een rekening mee worden geopend.

De digitale ID, door de EU ook wel ‘digitale portemonnee’ genoemd, komt beschikbaar voor alle inwoners van de EU. Het is echter geen verplichting. Burgers kunnen volgens de EC straks met een druk op de knop op hun telefoon hun identiteit bewijzen en elektronische documenten delen vanuit hun Europese digitale identiteitsportefeuille.

“Burgers zullen toegang krijgen tot online diensten met hun nationale digitale identificatie, die in heel Europa zal worden erkend. Zeer grote platforms zullen op verzoek van de gebruiker het gebruik van Europese digitale identiteitsportefeuilles moeten accepteren, bijvoorbeeld om hun leeftijd te bewijzen. Het gebruik van de European Digital Identity wallet is altijd naar keuze van de gebruiker”, zo meldt de Europese Commissie.

Minder kosten en hindernissen

EC-vicevoorzitter Margrethe Vestager ziet met de kaart veel obstakels op internet wegvallen. "De Europese digitale identiteit stelt ons in staat om in elke lidstaat hetzelfde te doen als thuis, zonder extra kosten en minder hindernissen. Of het nu gaat om het huren van een flat of het openen van een bankrekening buiten ons eigen land. En doe dit op een veilige en transparante manier. Zodat we beslissen hoeveel informatie we over onszelf willen delen, met wie en met welk doel. Dit is een unieke kans om ons allemaal verder te laten ervaren wat het betekent om in Europa te leven en Europeaan te zijn.”

De bedoeling is dat zeer grote online platforms de ID-kaart accepteren als inlogmethode. Deze eis moet gaan gelden voor websites in Europa met meer dan 45 miljoen gebruikers. De exacte plannen voor de digitale ID-kaart en de bijbehorende verplichtingen voor platforms moeten nog worden goedgekeurd door het Europees parlement. In de onderhandelingen kunnen er nog diverse zaken worden aangepast.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.