Overslaan en naar de inhoud gaan

'EU wil groot mededingingsonderzoek starten naar techsector'

De Europese Commissie zou van plan zijn om een breed mededingingsonderzoek te starten naar de techindustrie. Dat blijkt uit een document van de Commissie dat Reuters in heeft gezien. Daarnaast zou de Commissie overwegen om preventief het gedrag van dominante bedrijven te gaan reguleren, zodat eventuele schade van dergelijk gedrag voorkomen kan worden.
Europese Unie, vlag
© Pixabay License/CC0
Pixabay License/CC0

Volgens het document richt het onderzoek zich op "nieuwe en opkomende markten die onze economie en gemeenschap vormgeven". Er is een hardere aanpak nodig om met bepaalde platformen om te gaan die zich gedragen als grote, private poortwachters en makers van regels, omdat de regels over concurrentie niet afdoende waren. Door hen harder aan te pakken, moeten kleinere spelers beter beschermd worden.

Op wie het onderzoek zich precies richt, is niet bekendgemaakt. De kans is echter groot dat bedrijven als Google, Facebook en Amazon onder de loep worden gelegd. Het document van de Commissie moet volgende maand gepresenteerd worden door Eurocommissaris Margrethe Vestager.

Meer aandacht voor techgiganten 

Eurocommissaris Vestager uitte zich begin deze maand ook al fel tegenover het gedrag van sommige techplatformen. Toen had ze kritiek op de manier waarop sommige platformen verwachten dat er uitzonderingen voor hen worden gemaakt. 

Ook in andere landen wordt het gedrag van techbedrijven nader bekeken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie startte in juli vorig jaar een grootschalig onderzoek naar de techbedrijven in het land. Volgens het ministerie hebben zij hun dominante positie misbruikt om hun marktmacht te behouden en te vergroten op het gebied van internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. 

De Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC vroeg in februari bovendien meer informatie op bij techgiganten over mogelijk honderden kleine deals in de afgelopen jaren. De toezichthouder wil weten of ze met hun investeringen in startups andere opkomende bedrijven de grond in hebben gewerkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in