Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Vrouwe Justitia

Techsector VS krijgt kartelonderzoek over zich heen

Justitie VS start groot antitrustonderzoek naar techtitanen.

Vrouwe Justitia © CC0 Pixabay,  AJEL
24 juli 2019

Justitie VS start groot antitrustonderzoek naar techtitanen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Het ministerie heeft dit nu bevestigd, kort nadat zakenkrant The Wall Street Journal het op basis van ingewijde bronnen al heeft onthuld. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.

Het onderzoek van Justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de grote techbedrijven, wist The Wall Street Journal vlak voor de officiële aankondiging al te melden. Zij zouden hun dominante posities hebben misbruikt om hun marktmacht te behouden en vergroten op het gebied van internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Dit zou dan niet alleen nieuwkomers benadelen, maar ook innovatie smoren en consumenten benadelen. Op de aandelenbeurzen in New York zijn de koersen van techbedrijven door deze berichten omlaag gegaan in de nabeurshandel.

Search, social en sommige shops

Het kartelonderzoek moet aantonen "of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben behaald en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd, of anderszins klanten hebben benadeeld", luidt de verklaring van het ministerie. De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden nu niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen die er zijn op het gebied van "zoeken, sociale media en een aantal online-retaildiensten".

Daar lijken respectievelijk Google (en diens moederbedrijf Alphabet), Facebook en Amazon mee te worden bedoeld. Mogelijk is ook Apple in het vizier. De iPhone-maker is weliswaar geen speler van belang op het gebied van search of social media, maar heeft wel een machtspositie in zijn app store en bepaalt zoekresultaten voor apps van zichzelf en van concurrenten.

Miljarden plus miljoenen

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete opgelegd krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Daarnaast staat het social network op het punt om een schikking van 100 miljoen dollar te treffen met beurswaakhond SEC. Bij beide schikkingen speelt de kwestie van Cambridge Analytica, die de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zonder permissie wist te oogsten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.