Beheer

Governance
Europese Unie

EU werkt aan richtlijnen voor mobiele corona-apps

Voorgestelde richtlijnen moeten databeveiliging en privacy bewaken.

8 april 2020

Voorgestelde richtlijnen moeten databeveiliging en privacy bewaken.

De Europese Commissie wil een algemene toolbox voor het gebruik van mobiele apps in de strijd tegen het nieuwe coronavirus Covid-19 opzetten. In die toolbox zitten richtlijnen die in de gehele Europese Unie moeten gaan gelden, waarmee databeveiliging en privacy gewaarborgd moeten worden. 

De richtlijnen zijn bedoeld voor mobiele applicaties die kunnen nagaan of iemand met een door Covid-19 besmet persoon in contact is geweest, en voor apps die bijdragen aan het voorspellen van de evolutie van het virus.

"Digitale technologieën, mobiele applicaties en locatiegegevens hebben een enorme potentie om te helpen begrijpen hoe het virus zich verspreid en om effectief te reageren", zegt Eurocommissaris van Interne Markten Thierry Breton in een persbericht. "Met deze aanbeveling zetten we een door Europa gecoördineerde aanpak in werking voor het gebruik van zulke apps en data, zonder dat de Europese privacyregels en databeschermingsregels in het geding komen. En we voorkomen de fragmentatie van de interne markt."

Exacte richtlijnen volgen nog

De voorgestelde toolbox bestaat onder meer uit methodes die de effectiviteit van de mobiele apps moeten monitoren en bepalen, evenals hoe interoperabel ze zijn en of ze voldoen aan regels omtrent security, privacy en databescherming. De Commissie stelt bijvoorbeeld dat er een strenge grenzen komen voor het verwerken van persoonlijke data. Alle gegevens moeten vernietigd worden als het virus onder controle is. 

Wat alle richtlijnen precies worden, is nog niet duidelijk. De Europese lidstaten werken met de Europese Commissie en de European Data Protection Board om ze op te stellen. De uiteindelijke toolbox wordt op 15 april verwacht. Aan het einde van mei moeten lidstaten melden welke acties ze ondernomen hebben en maatregelen toegankelijk maken voor peer review door de andere lidstaten en de Commissie. 

Eerste stappen al genomen

De Europese Commissie had al een eerste stap gezet in een gezamenlijke aanpak om de verspreiding van Covid-19 in kaart te brengen. Breton vroeg Europese telecombedrijven in maart om geanonimiseerde gegevens van mobiele data te delen. De mobiele metadata is nodig om de patronen van de uitbraak te kunnen analyseren. 

Gisteren werd duidelijk dat ook het Nederlandse kabinet apps wil inzetten in de strijd tegen Covid-19. Het gaat onder meer om een app die ontmoetingen in kaart te brengen met mensen die het coronavirus bij zich dragen. De Autoriteit Persoonsgegevens en diverse politieke partijen lieten zich daar al kritisch over uit. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.