Overslaan en naar de inhoud gaan

EU vraagt telecombedrijven om mobiele data voor corona-onderzoek

Thierry Breton, EU-commissaris van Interne Markt, vraagt Europese telecombedrijven om geanonimiseerde gegevens van mobiele data te delen. Die data moet helpen bij het in kaart brengen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19.
Smartphonegebruiker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Breton stelde tijdens een videoconferentie met de bedrijven dat de mobiele metadata nodig is om de patronen van de uitbraak te kunnen analyseren. Dergelijke gegevens bevatten onder meer de locatie van een toestel. De Europese privacyregels blijven strikt gehandhaafd, aldus de Europese Commissie.

Ook kwam aan de orde hoe de netwerken goed kunnen blijven functioneren nu er vanwege de coronacrisis steeds meer mensen thuis werken en voor vertier het internet gebruiken. Vorige week vroeg Brussel streamingplatformen al hun doorvoer van data aan te passen. De scherpere HD-kwaliteit van films of series vergt meer datacapaciteit dan de standaardkwaliteit. Onder andere Netflix, YouTube en Disney+ hebben dat gedaan. Dat heeft volgens Breton al tot aanzienlijk resultaat geleid om de druk op het internet te verlagen.

Brussel vraagt de telecombedrijven ook "de kwetsbaarste klanten inclusief kleine bedrijven" te beschermen. Velen hebben door de crisis problemen met het betalen van hun rekening.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in