Innovatie & Strategie

Wetenschap
Smartphone

EU vraagt telecombedrijven om mobiele data voor corona-onderzoek

Mobiele metadata moet helpen bij analyse van patronen van virusuitbraak.

© Pixabay CC0
24 maart 2020

Mobiele metadata moet helpen bij analyse van patronen van virusuitbraak.

Thierry Breton, EU-commissaris van Interne Markt, vraagt Europese telecombedrijven om geanonimiseerde gegevens van mobiele data te delen. Die data moet helpen bij het in kaart brengen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19. 

Breton stelde tijdens een videoconferentie met de bedrijven dat de mobiele metadata nodig is om de patronen van de uitbraak te kunnen analyseren. Dergelijke gegevens bevatten onder meer de locatie van een toestel. De Europese privacyregels blijven strikt gehandhaafd, aldus de Europese Commissie.

Ook kwam aan de orde hoe de netwerken goed kunnen blijven functioneren nu er vanwege de coronacrisis steeds meer mensen thuis werken en voor vertier het internet gebruiken. Vorige week vroeg Brussel streamingplatformen al hun doorvoer van data aan te passen. De scherpere HD-kwaliteit van films of series vergt meer datacapaciteit dan de standaardkwaliteit. Onder andere Netflix, YouTube en Disney+ hebben dat gedaan. Dat heeft volgens Breton al tot aanzienlijk resultaat geleid om de druk op het internet te verlagen.

Brussel vraagt de telecombedrijven ook "de kwetsbaarste klanten inclusief kleine bedrijven" te beschermen. Velen hebben door de crisis problemen met het betalen van hun rekening.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.