Overslaan en naar de inhoud gaan

EU: digitalisering in 2020 een prioriteit

Digitalisering is dit jaar een van de prioriteiten voor de Europese Commissie. Dat betekent dat er meer aandacht komt voor kunstmatige intelligentie, veiligheid van informatiesystemen en digitale vaardigheden.
Ursula von der Leyen
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat heeft de EU bekend gemaakt in haar plannen voor 2020. Volgens EU-president Ursula von der Leyen is een nieuwe Europese Data Strategie nodig waardoor de EU meer kan profiteren van de “enorme waarde van niet-persoonlijke data”.

Actieplan

Vijf acties van de EU moeten hierbij helpen. Zo komen er een actieplan om digitale vaardigheden van EU-burgers te verbeteren en een whitepaper over AI om de ontwikkelingen op dit gebied te stimuleren. Daarnaast wordt de richtlijn ‘Beveiliging van netwerk- en informatiesystemen’ aangepast om cybersecurity in de EU te verbeteren en zal de EU voorstellen indienen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren voor werknemers op digitale platfoms als Uber en Werkspot. Ook wordt gewerkt aan een krachtenbundeling op het gebied van onderzoek en innovatie.

Gisteren sprak Eurocommissaris Margrethe Vestager op een symposium in Den Haag op uitnodiging van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst. Zij heeft naast mededinging ook de coördinatie over de Europese agenda voor het digitale tijdperk. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, liet daar weten blij te zijn dat de EU digitalisering tot een prioriteit heeft benoemd. Wel benoemde zij nog een paar uitdagingen: betrouwbaarheid van technologie en het maken van wetgeving.

Vestager toonde zich op het symposium zeer strijdbaar over grote Amerikaanse techplatforms waarvan volgens haar de macht ingeperkt moet worden.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in