Innovatie & Strategie

Branche
China

EU-blokkade van Chinese telecomkoop onterecht, oordeelt rechtbank

Gerecht EU: Brussel blokkeerde ten onrechte overname O2.

28 mei 2020

Gerecht EU: Brussel blokkeerde ten onrechte overname O2.

De Europese Commissie heeft in 2016 ten onrechte de overname van telecombedrijf O2 door het Chinese conglomeraat Hutchison geblokkeerd. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft de commissie niet aangetoond dat de beoogde overname de concurrentie op de Britse markt voor mobiele telefoons zou verstoren. Het Gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, verklaart het commissiebesluit daarom nietig.

Hutchison wilde O2 indertijd voor 10,3 miljard Britse pond (ruim 13,9 miljard euro) overnemen van het Spaanse Telefónica. De koper wilde zijn eigen telecombedrijf Three samenvoegen met O2 om zo het grootste telecomconcern in Groot-Brittannië op te richten. Brussel vreesde dat de prijzen door deze samensmelting zouden stijgen en er minder keuze op de markt zou zijn.

Ook zou de overname "hinderlijk" zijn voor innovatie en de verdere ontwikkeling van de Britse mobiele markt, oordeelde mededingingscommissaris Margrethe Vestager toen. Consumenten zouden de dupe worden. Volgens het Gerecht heeft de commissie daarvoor niet het minimaal vereiste bewijs geleverd. De zaak werd aangespannen door Three. De commissie kan tegen de beslissing van het Gerecht in beroep gaan.

1
Reacties
M. Commandeur 01 juni 2020 00:15

Jammer dat Europa zo naïef blijft over China. De belangrijkste reden om een Chinese overname te weren zou het ongeremde imperialisme van China moeten zijn. De Chinese Communistische Partij (CCP) gebruikt ons vrije marktkapitalisme om hier steeds meer invloed in te kopen en onze kritiek op de geleide en imperialistische economie te snoeren. Deze Corona-crisis zal daarin een nieuwe stimulans zijn. Lees o.a. de zoete en vleiende woorden van de nieuwe Chinese ambassadeur in NL en je beseft dat we te maken hebben met een wolf in schaapskleren. Hij zal het nooit hebben over opgesloten en verdwenen Oeigoeren en journalisten, over de eliminatie van o.a. de Tibetaanse cultuur, het onder druk zetten van buurlanden, het vriendje spelen met Noord-Korea, etc. Nee, met succes weet hij voor China niet welgevallige publicaties en ontmoetingen tegen te houden en onze democratie te beïnvloeden met 'dreigementen'.
Nog niet overtuigd, kijk dan naar 'China: Alles onder controle':
https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/31-05-2020/VPWON_1310212
waarin o.a. Ai Weiwei wijze woorden spreekt, heel wat minder naïef. Net als vrije journalisten komt hij China ook niet meer in. En dan gaat het nog niet eens over de verraderlijke rol die bv. Nout Wellink, voormalig directeur van onze Centrale Bank (De Nederlandsche Bank), speelt in China. Hoe hij met zijn kennis en ervaring, opgebouwd met onze belastingcenten, de macht van China in de financiële wereld verder vooruit probeert te helpen. Wordt wakker!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.