Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-blokkade van Chinese telecomkoop onterecht, oordeelt rechtbank

De Europese Commissie heeft in 2016 ten onrechte de overname van telecombedrijf O2 door het Chinese conglomeraat Hutchison geblokkeerd. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft de commissie niet aangetoond dat de beoogde overname de concurrentie op de Britse markt voor mobiele telefoons zou verstoren. Het Gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, verklaart het commissiebesluit daarom nietig.
Chinese vlag
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Hutchison wilde O2 indertijd voor 10,3 miljard Britse pond (ruim 13,9 miljard euro) overnemen van het Spaanse Telefónica. De koper wilde zijn eigen telecombedrijf Three samenvoegen met O2 om zo het grootste telecomconcern in Groot-Brittannië op te richten. Brussel vreesde dat de prijzen door deze samensmelting zouden stijgen en er minder keuze op de markt zou zijn.

Ook zou de overname "hinderlijk" zijn voor innovatie en de verdere ontwikkeling van de Britse mobiele markt, oordeelde mededingingscommissaris Margrethe Vestager toen. Consumenten zouden de dupe worden. Volgens het Gerecht heeft de commissie daarvoor niet het minimaal vereiste bewijs geleverd. De zaak werd aangespannen door Three. De commissie kan tegen de beslissing van het Gerecht in beroep gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in