Innovatie & Strategie

Apps
Edge ePub

ePub Windows-apps nog niet op rij voor functieverlies Edge

Nog geen app-showcase in Microsoft Store als uitweg voor ePubs-einde in Edge-browser.

© Microsoft
2 oktober 2019

Nog geen app-showcase in Microsoft Store als uitweg voor ePubs-einde in Edge-browser.

Microsoft schrapt de ondersteuning van zijn Edge-browser voor elektronische boeken in het bekende ePub-formaat. Deze verandering is afgelopen zomer al aangekondigd, en geldt voor de nieuwe uitvoering van Edge die is gebaseerd op de opensourcecode Chromium. Gebruikers moeten uitwijken naar apps, waarvoor Microsoft een collectie heeft aangekondigd die nu echter nog niet is opgedoken in de app store voor Windows.

"Microsoft heeft samengewerkt met onze partners en het DAISY Consortium om enkele toegankelijke ePub-apps te ontwikkelen voor de Microsoft Store", heeft de softwareleverancier eind augustus aangekondigd. Daarbij sprak de browsermaker van een shortlist die het zou bieden in zijn app store voor Windows 10. "Deze apps zijn naar verwachting na september 2019 beschikbaar in de Microsoft Store." Nu, begin oktober, is daar nog geen sprake van. Zowel de door Microsoft aangedragen link, als ook een handmatige zoektocht in de online-winkel voor Windows-apps levert niet de toegezegde app-verzameling op.

Wachten op ChrEdge?

De link in de aankondiging van Microsoft leidt terug naar die aankondiging zelf, zij het dan in het Engelstalige origineel. De app store van Microsoft biedt wel diverse apps die ePub-bestanden kunnen lezen, waarbij sommige van die apps ook toegankelijkheidsopties bieden. DAISY biedt vooralsnog ook geen nieuws of informatie over wanneer de ontwikkelde apps als alternatief voor Edge geshowd gaan worden. Wel biedt het een eigen softwarelijstje voor e-books.

Microsofts mededeling van 'na september' is een brede formulering die de leverancier nog ruimte biedt. Mogelijk is het wachten op de definitieve release van het op Chromium gebaseerde Edge. Afgelopen zomer is de bètafase bereikt voor deze nieuwe browser (die ook wel ChrEdge wordt genoemd). Naar verwachting komt het opnieuw verbouwde Edge ergens begin 2020 uit.

Browseroorlog

De ondersteuning voor ePub was één van de elementen waarmee Microsoft zijn oorspronkelijke uitvoering van Edge wou onderscheiden. Die browser voor Windows was geheel nieuw ontwikkeld als moderne opvolger voor het verouderde Internet Explorer. Edge is ondanks die breuk met Microsofts browserverleden en de omarming van moderne webstandaarden, plus aanvullende functionaliteit, nooit groot aangeslagen. Microsoft stapt nu af van zijn zelfontwikkelde browserengine, en gaat over op de opensource-ondergrond van Google's Chrome. Die browser is nu de meestgebruikte, wat Internet Explorer ooit was.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.