Overslaan en naar de inhoud gaan

Enschede moet boete van 6 ton ondanks bezwaar toch betalen

De gemeente Enschede moet ondanks haar bezwaren een boete van 600.000 euro betalen, vanwege wifitracking. Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens verklaart het ingediende bezwaar ongegrond en blijft erbij dat de gemeente de privacy van haar burgers niet heeft gewaarborgd, zo schrijft Tubantia.
Privacy
© cc-by SA 2.0 - Flickr.com
cc-by SA 2.0 - Flickr.com

De gemeente Enschede besloot in 2017 om de drukte in de binnenstad via sensoren te gaan meten. Daarvoor werden meetkastjes in de winkelstraten gezet, die de wifisignalen van passerende mensen opvingen. Iedere telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. Door alle telefoons te tellen, dan weet je hoe druk het is.

Maar volgens de AP werd over een langere periode bijgehouden welke telefoon langs welk meetkastje kwam, waardoor mensen gevolgd werden. Dat mag niet, waarop de AP in april 2021 een boete van 600.000 euro uitdeelde.

Bezwaar afgewezen

De gemeente Enschede vond de boete echter niet terecht. Burgemeester en wethouders vonden onder meer dat de AP besluiten heeft genomen op basis van 'aannames' en dat er nog aanvullend onderzoek nodig zou zijn naar de exacte werking van de sensoren, wat de AP niet heeft gedaan. Ook zei de gemeente dat zij niet gehoord is voor het besluit genomen werd, wat in haar ogen wel had gemoeten. 

De gemeente diende daarom een bezwaar in, maar dat is nu dus ongegrond verklaard, zo schrijft Tubantia. De privacywaakhond vindt nog steeds dat de gemeente in strijd met de privacyrichtlijnen gehandeld heeft, wat betekent dat de boete blijft staan. De gemeente Enschede denkt nog over eventuele vervolgstappen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in