Management

Privacy
Privacy

Enschede moet boete van 6 ton ondanks bezwaar toch betalen

Autoriteit Persoonsgegevens acht bezwaar ongegrond. 

© cc-by SA 2.0 - Flickr.com Blue Coat Photos
1 juni 2022

Autoriteit Persoonsgegevens acht bezwaar ongegrond. 

De gemeente Enschede moet ondanks haar bezwaren een boete van 600.000 euro betalen, vanwege wifitracking. Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens verklaart het ingediende bezwaar ongegrond en blijft erbij dat de gemeente de privacy van haar burgers niet heeft gewaarborgd, zo schrijft Tubantia.

De gemeente Enschede besloot in 2017 om de drukte in de binnenstad via sensoren te gaan meten. Daarvoor werden meetkastjes in de winkelstraten gezet, die de wifisignalen van passerende mensen opvingen. Iedere telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. Door alle telefoons te tellen, dan weet je hoe druk het is.

Maar volgens de AP werd over een langere periode bijgehouden welke telefoon langs welk meetkastje kwam, waardoor mensen gevolgd werden. Dat mag niet, waarop de AP in april 2021 een boete van 600.000 euro uitdeelde.

Bezwaar afgewezen

De gemeente Enschede vond de boete echter niet terecht. Burgemeester en wethouders vonden onder meer dat de AP besluiten heeft genomen op basis van 'aannames' en dat er nog aanvullend onderzoek nodig zou zijn naar de exacte werking van de sensoren, wat de AP niet heeft gedaan. Ook zei de gemeente dat zij niet gehoord is voor het besluit genomen werd, wat in haar ogen wel had gemoeten. 

De gemeente diende daarom een bezwaar in, maar dat is nu dus ongegrond verklaard, zo schrijft Tubantia. De privacywaakhond vindt nog steeds dat de gemeente in strijd met de privacyrichtlijnen gehandeld heeft, wat betekent dat de boete blijft staan. De gemeente Enschede denkt nog over eventuele vervolgstappen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.