Overslaan en naar de inhoud gaan

Energieprestatie-eisen nieuwbouw opnieuw uitgesteld vanwege softwareproblemen

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn opnieuw met een half jaar uitgesteld vanwege de vertraagde oplevering van benodigde software. Bouwers hebben met die beslissing gekregen wat ze wilden. Zij stuurden de minister eerder een brandbrief met het verzoek om uitstel.
Werkvloer bouw
© Shutterstock
Shutterstock

De software met de naam UNIEC 3 berekent of nieuwe gebouwen voldoen aan de nieuwe eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De nieuwe eisen moeten gebouwen per 1 juli 2020 aan strengere eisen laten voldoen op gebied van energiebehoefte, primaire fossiel energiegebruik en hernieuwbare energie.

De planning was dat de software op 1 januari 2020 al gereed was, zodat bouw-organisaties ruim de tijd hadden om zich op de onlangs aangekondigde eisen voor te kunnen bereiden. Dat is niet gelukt. 

Hard werken

“Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800”, schrijft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer die donderdag is verstuurd. 

De nieuwe regels voor nieuwbouw zouden op 1 juli 2020 in werking treden, maar zijn door de minister uitgesteld naar 1 januari 2021. Daardoor komt de aanvraag voor vergunningen voor nieuwe gebouwen voorlopig niet in de knel.

Het kabinet ziet de BENG-eisen voor nieuwbouw als een belangrijk middel om afgesproken doelen uit het Energieakkoord te behalen.

PFAS en stikstof 

Onder meer Bouwend Nederland en Aedes voorzagen grote problemen in het geval de regels niet uitgesteld werden. "Dit verergert de problemen in de nieuwbouwproductie, die al ernstig onder druk staat door de stikstof- en PFAS problemen”, schreven ze in een brandbrief aan de minister. Met de beslissing om de eisen voor nieuwbouw uit te stellen, zijn hun zorgen voorlopig weggenomen.

Regels zijn eerder uitgesteld

Met het uitstel herhaalt de geschiedenis zich, aangezien de BENG-eisen al eens eerder werden uitgesteld, namelijk van januari 2020 naar juli 2020. Het ministerie stelde toen dat de software minimaal een half jaar van tevoren klaar moet zijn. 

 

 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in