Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G

Eindhoven mag beruchte 3,5GHz-band voor 5G testen

Gemeente gaat samenwerken met Ericsson en VodafoneZiggo.

beursvloer MWC © Intel
29 maart 2019

Gemeente gaat samenwerken met Ericsson en VodafoneZiggo.

De gemeente Eindhoven start na de zomer met 5G-pilots die een maatschappelijke impact moeten hebben. De 5G-tests vinden plaats in samenwerking met VodafoneZiggo en Ericsson. Een testlicentie in de 3,5GHz-band is uitgegeven door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De initiatiefnemers werken aan een 5G-testlab dat op de High Tech Campus moet herrijzen, schrijft onder meer Telecompaper. Bedrijven, wetenschappers en studenten kunnen het lab straks gebruiken voor onderzoek naar en praktijktests van nieuwe 5G-toepassingen. LUMO Labs, een Eindhovens bedrijf, is geselecteerd om initiatieven van studenten en startups te begeleiden. Om wat voor projecten het gaat, is nog onduidelijk. Volgens de initiatiefnemers verschijnen er de komende tijd meer 5G-testfaciliteiten in Eindhoven. Details ontbreken nog.

5G moet ambulanceritten verbeteren

Een test waar meer over te melden is, is het ‘Connected Ambulances’-project van een aantal samenwerkende partijen. VodafoneZiggo, Philips, Ericsson, de GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven bereiden gezamenlijk een proef voor ambulanceritten slimmer te maken. Een arts in het ziekenhuis kan via een 5G-verbinding live meekijken met de ambulancerit om zo ‘hulp op afstand’ te bieden. Volgens de initiatiefnemers krijgt de arts zo meer inzicht in de diagnose van de patiënt en kan hij zich beter voorbereiden op de behandeling in het ziekenhuis. Het hulp op afstand-concept via 5G wordt ook in andere landen getest, zag AG Connect in februari op technologiebeurs MWC in Barcelona. Onder andere in Spanje en Ierland vinden vergelijkbare experimenten plaats. Dichterbij huis testte het brandwondencentrum in Groningen al met succes een 5G-verbinding met de ambulance, zo schrijft de organisatie op zijn site.  

Philips Stadion krijgt 5G-verbinding

Het Philips Stadion, het thuis van PSV, gaat ook experimenteren met een 5G-netwerk. De betrokken partijen gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met 5G. Eén van de initiatieven is 360-graden camera’s inzetten om voetballers in beeld te brengen. Via een 5G-verbinding moet de kijker thuis het idee krijgen dat hij op het veld staat.

De Johan Cruijjf Arena in Amsterdam krijgt volgend jaar een lokaal 5G-netwerk, maar met andere bedoelingen. De tienduizenden voetbalfans moeten straks profiteren van een sneller en stabieler mobiel netwerk en stewards kunnen via camera’s live meekijken in supportersvakken voor beter crowdcontrol. Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, moet het eerste 5G-voetbalstadion ter wereld worden.

Eindhoven wil smart city worden

De gemeente Eindhoven wijst erop dat de 5G-testlicentie straks ook gebruikt kan worden voor smartphones. Toestellen die de 3,5GHz-band ondersteunen, kunnen door fabrikanten en providers ‘in het echt’ getest worden op snelheid en andere zaken. De focus ligt echter op de nieuwe toepassingen van 5G. Eindhoven wil pilots uitvoeren ‘met maatschappelijke impact voor iedereen in de stad’, verklaren de initiatiefnemers. Ze kijken daarom hoe 5G en andere nieuwe technieken kunnen helpen om maatschappelijke stedelijke uitdagingen op te lossen. De slimme ambulance is één van die voorbeelden. De betrokken partijen gaan naar eigen zeggen ook kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van het 5G-netwerk, iets waar critici al een tijd om vragen.

Testlicentie is vrij bijzonder

Dat Eindhoven een testlicentie in de 3,5GHz-band heeft gekregen, is best bijzonder. De frequentie is de belangrijkste voor 5G in Nederland, maar komt voorlopig niet beschikbaar. Inlichtingendiensten gebruiken de band namelijk om af te luisteren en doen dat vanuit het Friese Burum. Dit afluisterstation verhindert de uitrol van de 3,5GHz-band in grote delen van Nederland, waaronder de Randstad. Het kabinet onderzoekt daarom de mogelijkheid om het afluisterstation naar een ander Europees land te verplaatsen. Als dat lukt, moet de overheid nog van een aantal langlopende, commerciële licenties af. Pas daarna kan de frequentie geveild worden aan telecomproviders. Die lieten eerder aan AG Connect weten dat ze geen goede 5G-netwerken kunnen opzetten zonder de 3,5GHz-band.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft eerder al 3,5GHz-testlicenties uitgegeven voor experimenten in Amsterdam, Drenthe, Rotterdam en Groningen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Kara Es 16 maart 2021 17:28

"Hoe zit het met de gevaren van deze sterke straling voor onze gezondheid?"

Die worden zoals altijd genegeerd.

Kees Noorlander 29 maart 2019 14:01

Hoe zit het met de gevaren van deze sterke straling voor onze gezondheid?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.