Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G logo

Providers: geen goede 5G-netwerken zonder gewraakte 3,5GHz-band

Nederland dreigt achter te lopen op andere Europese landen.

© CC BY 2.0) Kārlis Dambrāns
30 januari 2019

Als het kabinet het veilen van 5G-frequentiebanden blijft uitstellen, komt de realisatie van het Nederlandse 5G-netwerk achter te liggen op andere Europese landen. Die waarschuwing geven KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. De providers stellen ook dat ze geen goede 5G-netwerken kunnen aanbieden zonder toegang tot de veelbesproken 3,5GHz-band.

De drie grote telecomproviders experimenteren al jaren met kleinschalige 5G-netwerken, maar willen graag landelijk 5G aanbieden. Wanneer dat mogelijk wordt, hangt van de Nederlandse overheid af. Die moet de vier frequentiebanden veilen aan providers, een miljardenproject dat om verschillende redenen al meerdere malen is uitgesteld.

Het belang van 3,5GHz-band

Met de nieuwste planning houdt het kabinet ook een slag om de arm. Drie van de vier frequentiebanden (700, 1400 en 2100 MHz) worden dit jaar of in de eerste helft van 2020 geveild, schreef staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer eind december in een kamerbrief. Providers kunnen met de frequentieruimte op deze drie banden hun 5G-netwerken activeren, zij het in een beperkte vorm. De vierde frequentieband, de 3,5GHz-band, is volgens providers en kenners namelijk essentieel voor de ontwikkeling van 5G in Nederland.

‘’Deze frequentieband wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste 5G-band’’, zegt Tim Poulus, financieel analist bij Telecompaper. Providers delen die mening. ‘’Voor een volwaardige 5G-gebruikerservaring en de specifieke 5G-eigenschappen, zoals de hoge snelheden en lage vertraging, heb je beslist de 3,5GHz-band nodig’’, verklaart een woordvoerder van KPN. ‘’Om de maximale potentie van 5G te kunnen benutten, is het van belang dat de 3,5GHz-band zo snel mogelijk beschikbaar komt’’, zegt ook T-Mobile. VodafoneZiggo noemt toegang tot de 3,5GHz-band ‘noodzakelijk voor een adequaat landelijk dekkend 5G-netwerk.’’  

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!