Management

Juridische zaken
Tweede Kamer

Eindgebruikerslicentie leidt tot Kamervragen

De rel over beperkende gebruiksvoorwaarden voor onderwijssoftware bereikt de politiek. De SP stelt Kamervragen.

© CC BY-SA 2,  risastla
1 februari 2018

De rel over beperkende gebruiksvoorwaarden voor onderwijssoftware bereikt de politiek. De SP stelt Kamervragen.

De weigering van UvA-student en Bits of Freedom directeur Hans de Zwart om op 'akkoord' te klikken voor gebruiksvoorwaarden van een plagiaatcontroletool krijgt grotere gevolgen. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet Kamervragen beantwoorden die zijn ingediend door de SP.

Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP vraagt Onderwijs-minister Ingrid van Engelshoven naar de omstreden gebruiksvoorwaarden voor de anti-plagiaattool Turnitin. Hij wil het standpunt van de bewindsvrouw weten over het opeisen van royalty-vrij, wereldwijd en onherroepelijk gebruiksrecht voor academische producties door studenten.

Rechten weggeven aan diverse derden

Daarbij zouden de zo weggegeven rechten niet alleen voor Turnitin-maker iParadigms zijn, maar via deze softwareleverancier ook voor derde partijen. "Klopt het dat niet alleen Iparadigms de rechten krijgt, maar ook ‘its affliates, vendors, service providers and licensors’? Heeft u inzicht in welke andere bedrijven dan iParadigms dit zijn?"

Het SP-Kamerlid is ook benieuwd naar de omvang van dit probleem in de Nederlandse onderwijswereld. "Heeft u zicht op hoeveel hogescholen en universiteiten gebruik maken van Turnitin om te controleren op plagiaat?"

Wettelijk getoetst?

In de lijst van zes Kamervragen snijdt Futselaar ook de claim van de Universiteit van Amsterdam aan dat er niets mis is met de licentievoorwaarden die Turnitin voorschotelt aan eindgebruikers. De UvA heeft namelijk verklaard dat de gebruikersovereenkomst is getoetst op wettelijke eisen en daaraan voldoet.

UvA-student en BoF-directeur Hans de Zwart ziet zijn principiële weigering tot Kamervragen leiden:

 

2
Reacties
Lezer#5519 Remmelzwaal 02 februari 2018 16:48

@Peter, dus de overheid wordt DE huisjesmelker van Groningen...

Peter 02 februari 2018 13:40

Het wordt ook tijd dat de overheden alle auteursrechten opeisen en verkrijgen van alle gebouwen en verbouwingen die direct of indirect met belastinggeld gefinancieerd zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.