Management

Juridische zaken
conflict

Opleidingen stuiten op conflict eindgebruiker-licentie

Student weigert gebruik software vanwege de gebruiksvoorwaarden van een tool dat de UvA standaard inzet.

© Pixabay CC0 Public Domain
22 januari 2018

Student weigert gebruik software vanwege de gebruiksvoorwaarden van een tool dat de UvA standaard inzet.

De voorwaarden over het gebruik van gegevens waren voor student Hans de Zwart aanleiding te weigeren dat zijn teksten worden beoordeeld met het 'Turn It In'-gereedschap voor controle op plagiaat. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft dit standaard geïntegreerd in het Blackboard-studentvolgsysteem. 

Hans de Zwart is niet zo maar een student filosofie. Hij is directeur van digitale burgerrechten-organisatie Bits of Freedom (BoF) en tevens gastdocent bij de post-HBO-opleiding E-learning. Niet de eerste de beste student die klakkeloos op 'ja' klikt dus. Hans heeft een probleem met het feit dat Turn It In vereist dat gebruikers instemmen met gebruik door derden van alle teksten die door het gereedschap zijn gecontroleerd, legt Wilfred Rubens - een technologieconsultant - uit in een post op LinkedIn.

De UvA gebruikt net als andere onderwijsinstellingen Turn It In of een vergelijkbaar programma om te beoordelen of studenten bij het inleveren van scripties en verslagen geen gebruik hebben gemaakt van knip- en plak werk uit andermans werk. Deze programma's maken daarbij gebruik van bronnen op internet waar dergelijk werk en wetenschappelijke publicaties zijn verzameld. Werk dat wordt gecontroleerd, komt ook in die database en is daarmee beschikbaar voor derden.

Carte blanche

De Zwart heeft ook problemen met de reikwijdte van de licentie. Er staat in dat Turn It In meer services die gebruik maken van de teksten kan toevoegen zonder dat de student daarvan op de hoogte wordt gesteld. Er is bovendien sprake van een licentie voor onbepaalde tijd en Turn It In kan de licentievoorwaarden ook nog eens op elk moment naar believen wijzigen.

Rubens wijst er op dat De Zwart met zijn principiële weigering een probleem aankaart dat verder gaat dan deze plagiaatcontrole. De student heeft een zakelijke relatie met de onderwijsinstelling waarin bepaald is hoe deze met zijn gegevens omgaat. De universiteit moet vervolgens op basis van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (VG) een verwerkersovereenkomst sluiten met elke organisatie die toegang heeft tot gegevens van studenten. Het probleem is dat veel met name Amerikaanse bedrijven daar helemaal niet aan willen. Dat stelt onderwijsinstellingen voor een dilemma. Formeel moeten zij het gebruik van de software van deze bedrijven stoppen en op zoek naar een alternatief dat niet altijd makkelijk te vinden is. 

2
Reacties
Pieter 22 januari 2018 13:02

Dus in heel Europa is geen enkel instituut te vinden dat met wat AI 2 teksten op correlaties kan controleren?
En als iemand z'n thesis met ctrl+C en ctrl+V langs de proffen kan loodsen zegt dat meer over de proffen dan over de student.
Voor mij is Hans De Zwart al geslaagd.

Peter Bruins 22 januari 2018 12:06

Wat nu 'formeel moeten (maar niet doen)' ??!

Een nederlandse instelling, en zeker een keurige universiteit dient zich gewoon aan de wet te houden.

En hoe een IT opleiding zulks een scheve schaats kan rijden zou al helemaal een raadsel horen te zijn. De situatie is al bijna te triviaal om als voorbeel in een 101 werkcollege eerstejaars IT& recht te gebruiken !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.