Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Knops

eHerkenning-scenario straks ook mogelijk voor belastingaangifte burger

Betalen voor toegang tot belastingaangiftesysteem niet ondenkbaar, zegt minister.

Raymond Knops © Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Arenda Oomen
6 februari 2020

Betalen voor toegang tot belastingaangiftesysteem niet ondenkbaar, zegt minister.

Kleine ondernemers zijn nu al zo'n 40 euro kwijt voor de aanschaf van eHerkenningssoftware die nodig is om zich te identificeren bij hun belastingaangifte. Minister Raymond Knops sluit niet uit dat een dergelijke betaalde toegang ook voor burgers verplicht wordt. 

Het doen van belastingaangifte is voor burgers nu nog gratis. Maar het is niet gezegd dat dat zo blijft, schetst minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in een antwoord op Kamervragen van de VVD. Deze partij vindt dat belastingaangifte gratis moet blijven en maakt zich zorgen dat het eHerkennings-scenario voor kleine bedrijven breder wordt toegepast.

Knops heeft het over toekomstmuziek, maar sluit niet uit dat er een systeem wordt ontwikkeld dat het gemakkelijker maakt voor burgers om hun aangifte te doen of andere zaken te regelen. Daar zouden burgers dan voor moeten betalen.

De invoering van eHerkenning voor kleine ondernemers leidt nu tot veel commotie. De ondernemers moeten de software kopen bij een commerciële partij. De levereing van de software loopt echter vertraging op. Zo'n 24.000 ondernemers hebben daarom uitstel van hun belastingaangifte gekregen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
5
Reacties
Lezer#5561 Hofman 09 februari 2020 11:28

Absurt. Moeten we straks dan ook betalen voor de ict systemen van de belastingdienst?

H.J. Timmers 06 februari 2020 23:19

Als ik moet betalen voor digitale aangifte, wil ik het voortaan gewoon op papier doen. Niemand verplicht mij toch tot het digitaal aangifte doen ?

Kees Noorlander 06 februari 2020 17:07

Gemakkelijker voor burgers om hun aangifte te doen? Software kopen bij bedrijven, installeren en dan pas aangifte kunnen doen, is moeilijker dan nu en onnodig duur. Het is ook totaal onnodig en dus ongewenst.

Anoniem 06 februari 2020 10:14

Burgers en bedrijven betalen al belasting. De overheid dient ervoor te zorgen dat de kosten voor de aangifte kunnen worden gefinancierd uit de belastingopbrengsten. Het verplichten om 700.000 (kleine) bedrijven eHerkenning te laten aanschaffen bij één van de zes commerciële aanbieders waarvoor de bedrijven jaarlijks € 40 betalen is in feite een flinke subsidie van € 28.000.000 voor deze bedrijven.

Harry Oldinkhof 06 februari 2020 08:53

Ach ja....

Waarom ook niet? We betalen immers al administratie kosten om onze boetes te betalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.