Loopbaan

Carriere
Onderwijs

Eerste ICT-studenten HvA volgen traject om ook lesbevoegdheid te halen

Lesbevoegdheid voor het eerst tijdens normale studieduur te behalen. 

30 september 2022

Lesbevoegdheid voor het eerst tijdens normale studieduur te behalen. 

Elf studenten volgen voor het eerst een speciaal traject van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waarin ze binnen de normale studieduur zowel hun diploma HBO-ICT als hun tweedegraadslesbevoegdheid kunnen behalen. Dat vertelt een woordvoerder van de HvA desgevraagd aan AG Connect. Met die lesbevoegdheid kunnen de studenten na hun opleiding niet alleen in het bedrijfsleven terecht, maar ook les gaan geven op het vmbo, mbo en in de onderbouw van de havo en het vwo. 

Het is voor het eerst dat ICT-studenten via het speciale traject - dat samen met de lerarenopleiding van de HvA is opgezet - hun lesbevoegdheid kunnen halen zonder dat ze daardoor studievertraging oplopen. In het traject zit een themasemester genaamd Teaching ICT en een minor Docent ICT. Tijdens het traject leren ze onder meer hoe je een les ontwikkelt, hoe je scholieren motiveert en hoe je hun kennis kun toetsen. Daarvoor krijgen ze les van een docent HBO-ICT en een docent van de HvA-lerarenopleiding Mens en Technologie. Studenten lopen daarnaast stage op een middelbare school of mbo.

Elf nieuwe docenten

Elf studenten volgen dit traject nu dus, zo vertelt een woordvoerder. Dat aantal lijkt misschien weinig, maar het levert volgens de HvA al wel "elf tevreden scholen op". Er is namelijk een enorm tekort aan ICT-docenten.  De Algemene Onderwijsbond AOb meldde in mei dat één op de vier vacatures voor informatica-docenten in het voortgezet onderwijs niet kan worden vervuld. Over vier jaar is dat aantal waarschijnlijk veel hoger, omdat ervaren docenten met pensioen gaan en er weinig nieuwe aanwas is.

Een mogelijk gevolg is dat steeds minder middelbare scholen het vak informatica gaan aanbieden. Bovendien is een goede docent belangrijk, zegt de HvA. "Een kwalitatief goede leraar kan als rolmodel weer heel veel jongeren inspireren, dus in regio Amsterdam is men blij met dit soort aantallen."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.