Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenzijdig verhoogde ICT-kosten raken gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontvangt signalen dat sommige ICT- en softwareleveranciers eenzijdig tariefsverhogingen doorvoeren. Dit gebeurt dan terwijl gemeenten al afspraken hebben gemaakt met hun leveranciers over jaarlijkse aanpassingen van prijsniveaus. De VNG heeft een advies en stappenplan opgesteld voor leden die hiermee te maken krijgen.
wanhoop
© Shutterstock
Shutterstock

"De VNG heeft van gemeenten signalen ontvangen dat sommige leveranciers eenzijdige, boven-contractuele en structurele tariefsverhogingen doorvoeren", schrijft Binnenlands Bestuur. De leveranciers voeren als reden de bijzondere economische omstandigheden aan. De VNG raadt ten eerste aan om onderzoek te doen naar welke voorwaarden er zijn overeengekomen, met name rond het indexeren. Contracten die zijn gesloten op basis van de inkooptoolbox GIBIT bieden ruimte voor een maximale verhoging van 3,7 procent per 1 januari.

Noodzakelijke stap

Ten tweede adviseert de VNG om boven-contractuele tariefsaanpassingen schriftelijk af te wijzen: "Het schriftelijk afwijzen is een noodzakelijke stap om de rechten van gemeenten te waarborgen". De VNG heeft een modelbrief ontwikkeld waarin leveranciers, die vinden dat de gesloten overeenkomst de risico’s niet voldoende afdekt, wordt gevraagd dit schriftelijk en gedetailleerd te onderbouwen.

Op basis van de versterkte onderbouwing, de geldende overeenkomst en het juridisch kader kunnen gemeenten en leveranciers in gesprek gaan of een mogelijke incidentele of structurele aanpassing zinvol is. "Gezien het belang voor de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening" roept de VNG gemeenten en leveranciers op om het gesprek te voeren over de economische situatie. "Tot die tijd moet de gemeente enkel de (indexerings)afspraken zoals die zijn overeengekomen in de overeenkomst hanteren."

Dit artikel is eerder verschenen op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in